Αρμένιοι αποπειράθηκαν να εγκαταστήσουν κάγκελα στον ναό της Αναστάσεως

Λίγο προ τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 14 Απριλίου 2021, οι εργάτες των Αρμενίων κληρικών των Ιεροσολύμων ανέβηκαν εσωτερικά από το παράθυρο στον στενό εξώστη της πρόσοψης του Ναού της Αναστάσεως, επί του οποίου η ξύλινη σκάλα και τοποθέτησαν κάγκελα.

Αυτό έγινε αντιληπτό από τον Γέροντσ Σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρο, ο οποίος και φώναξε στους εργάτες να σταματήσουν. Επειδή δεν σταματούσαν, ο Γέρων Σκευοφύλακας, ειδοποίησε την Αστυνομία ότι οι Αγιοταφίτες Πατέρες θα κατέβουν από τα δωμάτια τους στο Κεντρικό Μοναστήρι και στην Μονή Αβραάμ και θα καταρρίψουν βίαια τα κάγκελα. Τότε η Αστυνομία απείλησε τους εργάτες και διέκοψαν τις εργασίες χωρίς να προλάβουν να στερεώσουν τα κάγκελα.

Το επεισόδιο συνέβη, επειδή οι Αρμένιοι χρησιμοποίησαν απάτη στην Αστυνομία, λέγοντας ότι θα ανέβουν να κατεβάσουν την σκαλωσιά, την οποία είχαν τοποθετήσει, για να βάψουν το παράθυρο, όπερ και το μόνο δικαίωμα τους εκεί. Την σκαλωσιά αρνούνταν εδώ και 2 μήνες να κατεβάσουν, παρά την κοινή επιστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Φραγκισκανών προς το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ και την Ισραηλινή Αστυνομία των Ιεροσολύμων.

Το πρωί της Πέμπτης 15 Απριλίου 2021, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δέχτηκε στο Πατριαρχείο τον Κουστωδό της Αγίας Γης αιδεσιμολογιώτατο π. Φραγκίσκο Πατό και τους συνεργάτες του π. Ντομπρομίρο και π. Αθανάσιο Μακόρα και από κοινού διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Αστυνομία, απαιτώντας μέσα στη μέρα την απομάκρυνση των καγκέλων, καθ’ ότι η πράξη αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Προσκυνηματικού Καθεστώτος και βάναυσο βανδαλισμό προς το αρχαιότερο και ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης.