Αργεντινή: Διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού»

Διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τα «200 χρόνια Λευτεριάς και Ελληνισμού» διοργανώνει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», με έδρα το Μπουένος Άιρες, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα έργο γραμμένο σε μία εκ των τεσσάρων γλωσσών: την ελληνική, την ισπανική, την ιταλική ή την αγγλική.

«Η εμπειρία μας από τους τρεις Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, που έχουν προηγηθεί και γενικότερα των πολλών, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένων εκδηλώσεων στα δεκαπέντε χρόνια της ύπαρξής μας, μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι και ο φετινός διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία, με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της πατρίδας μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης «Νόστος» Χριστίνα Τσαρδίκου.

Τα βραβευμένα έργα (ποίησης ή λογοτεχνικό δοκίμιο) θα δημοσιευθούν αρχικά σε μια ηλεκτρονική ανθολογία, με σκοπό να αναδειχθούν οι σκέψεις, ο στοχασμός και οι έννοιες που συνδέονται με τις αξίες και το επίκαιρο μήνυμα του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία, ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που συνδέεται ιδιαιτέρως με την παγκόσμια ιστορία και τη λογοτεχνία.

Τελική ημερομηνία κατάθεσης των έργων έχει οριστεί η 1η Αυγούστου 2021. Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση certamenliterario2021@nostos.org.ar ακολουθώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Νόστου (https://nostos.org.ar/).

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, τρεις έπαινοι και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις και οι βραβευμένες εργασίες θα δημοσιευθούν σε μια ψηφιακή Ανθολογία.

Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει τον Οκτώβριο του 2021 και τα βραβεία θα παραδοθούν σε ημερομηνία που θα καθορισθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Νόστος του Ελληνισμού και του Πολιτισμού

Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Ο Νόστος» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στο Μπουένος Άιρες από την ομογενή Χριστίνα Τσαρδίκου με βασικό στόχο την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση.

Στους στόχους της οργάνωσης εντάσσεται η ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Εκτός από μαθήματα ελληνικών και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, η πολυσχιδής δράση του Νόστου περιλαμβάνει επίσης την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια και σχολεία, καθώς και τη διοργάνωση της «Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή» με τον Δήμο Μπουένος Άιρες.

Πηγή:pontosnews.gr