Άρχισαν οι εγγραφές στις κατασκηνώσεις των Ιερών Μητροπόλεων

Εκατοντάδες παιδιά, νέοι αλλά και φοιτητές θα φιλοξενηθούν και φέτος στις εγκαταστάσεις της Εκκλησίας και θα συμμετέχουν στα θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης

Οι περισσότερες από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνουν κάθε χρόνο κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά κάθε ηλικίας. Παράλληλα, ενορίες και οργανισμοί της Εκκλησίας πραγματοποιούν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μέσα στην πόλη με σκοπό να διευκολύνουν τους γονείς. Οι κατασκηνώσεις απευθύνονται σε παιδιά από τη Β΄ Δημοτικού μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου. Ωστόσο, σε αρκετές τοπικές Εκκλησίες υπάρχουν κατασκηνωτικά προγράμματα για φοιτητές, για εργαζόμενους νέους καθώς επίσης και για νέα ζευγάρια και νέες οικογένειες.

 

«Είναι γεγονός, ότι τα οφέλη από την εκκλησιαστική κατασκήνωση είναι πολλά και ουσιαστικά. Η πνευματική προσφορά της στα παιδιά είναι πολύ σημαντική για όλη τη ζωή τους, αφού τα εφόδια που λαμβάνουν, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, οι αλησμόνητες στιγμές που βιώνουν χάρη στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα και η συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά τους. Εχει ειπωθεί, πολλάκις μάλιστα, ότι τα οφέλη που λαμβάνουν τα παιδιά στην κατασκήνωση είναι συνήθως πολύ περισσότερα από τα οφέλη που λαμβάνουν σε όλη την κατηχητική χρονιά. Κάθε καλοκαίρι, λοιπόν, υπάρχουν πλούσια κατασκηνωτικά προγράμματα που καλύπτουν όλους τους μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο» αναφέρει στην Ορθόδοξη Αλήθεια ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας.

Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή. Συγκεκριμένα, στη Μητρόπολη Υδρας η κατασκηνωτική περίοδος αρχίζει για αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουλίου, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει (και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου) η κατασκηνωτική περίοδος για Αγόρια Δημοτικού και στη συνέχεια θα αρχίσει για τα κορίτσια.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Υδρας, στο νησί της Αίγινας, οι οποίες λειτουργούν 50 και πλέον χρόνια, «οι κατασκηνωτές και τα στελέχη ζουν την χαρά των καλοκαιρινών διακοπών με μια ποικιλία ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων, που καθιστούν αξέχαστη και μοναδική την κάθε στιγμή» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανό. Αναφερόμενος μάλιστα στα οφέλη των κατασκηνώσεων τονίζει: «Συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της προσωπικότητος του παιδιού, καλλιεργούν τον χαρακτήρα του με τη μετάδοση των αληθειών της Ορθοδόξου Πίστεως, με τις λατρευτικές συνάξεις, με τις συζητήσεις και παρουσιάσεις επίκαιρων θεμάτων, με τη μύηση στην ελληνική παράδοση, με την ανάπτυξη των ιδεών της άμιλλας και της αλληλεγγύης στις ώρες του παιχνιδιού και της διασκέδασης». Επισημαίνει, ακόμη, ότι «στοχεύοντας ακριβώς στην καλλιέργεια των παιδιών, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχαγωγίας η κατασκήνωση προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες όπως: επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, τάβλι, βιβλιοθήκη, διαγωνισμούς τραγουδιού- χορού -σκέτς, θεατρικές παραστάσεις, μουσική, εξορμήσεις, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες όπως: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπιτς-βόλεϊ, στίβο, κολύμβηση, ομαδικά παιχνίδια».

Το πρόγραμμα μίας κατασκήνωσης περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες προκαλούν κάθε παιδί να μετέχει σε ό,τι συμβαίνει και στην απόκτηση νέων εμπειριών καθοριστικών για τη ζωή του. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κάνει τον νέο άνθρωπο να κοινωνικοποιείται με ευθύνη, με πολλές ώρες ομαδικού παιχνιδιού, στιγμές κοινοτικής και ομαδικής συμμετοχής για τον ευπρεπισμό της κατασκήνωσης και δράσεις περιβαλλοντικές, στιγμές πνευματικού ανεφοδιασμού, ψυχαγωγία με πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, δημιουργικές στιγμές ανάδειξης ταλέντων και φυσικά η βίωση της λειτουργικής ατμόσφαιρας και της χαράς πνευματικών στιγμών και ευκαιριών που χαράζουν την καρδιά των νέων» σημειώνει ο π. Πολύκαρπος Μπόγρης και διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα εκκλησιαστικής κατασκήνωσης δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυστηρό, ενώ είναι πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας.

ΜΟΝΗ ΔΟΒΡΑ

Ο π. Κοσμάς Καραγιάννης από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι «για ακόμη μία χρονιά η Ιερά Μητρόπολη θα πραγματοποιήσει εντελώς δωρεάν κατά τον μήνα Ιούλιο, αντί κατασκήνωσης, το πρόγραμμα ‘Φιλοξενία Δοβρά’ για παιδιά και νέους. Η κατήχηση και η διακονία των νέων στην τοπική μας Εκκλησία δεν σταματά, αλλά συνεχίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες με τη συμπαράσταση συνεργατών, εθελοντών και των υπευθύνων κληρικών». Μάλιστα, όπως τονίζει, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απηύθυνε πατρικό κάλεσμα προς τα παιδιά και τους νέους, να συμμετέχουν στη «Φιλοξενία» στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας, «για να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αλήθειες της πίστεώς μας, να αποκτήσουν εμπειρία κοινοτικής ζωής και φιλίες, να εξασκηθούν σωματικά και να ωφεληθούν πνευματικά κάτω από τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Ο π. Κοσμάς τονίζει επίσης: «Το έτος 323 π.Χ. ο μεγάλος στρατηλάτης Μακεδόνας Αλέξανδρος αφήνει την τελευταία του πνοή στην Βαβυλώνα, έχοντας σκορπίσει το φως του ελληνικού πολιτισμού και την ελληνική γλώσσα σ’ όλη την Ανατολή. Το έτος 2023, η Αποστολική μας Μητρόπολη, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμά με ποικίλες εκδηλώσεις τη μνήμη του εκλεκτού τέκνου της που σκόρπισε τον Ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα στην Ανατολή, διά των οποίων ο Απόστολος Παύλος έφερε το φως της θεογνωσίας στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο και το φετινό θέμα της κατασκήνωσης μας είναι «Στα χνάρια του Αλεξάνδρου». Με την ευλογία του ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου Παύλου και την πατρική ευχή του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος, η φιλόξενη Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά ετοιμάζεται για ακόμη ένα καλοκαίρι να υποδεχτεί 500 και πλέον παιδιά από όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως».