Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Αγίους Πέντε Ναουσαίους Ιερομάρτυρες στη Νάουσα

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 28 Απριλίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναούσης τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη μνήμη των Αγίων Πέντε Ναουσαίων Ιερομαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας μέσα στον ναό.

Στον Όρθρο και στο πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος τιμά και λαμπρύνει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από το ολοκαύτωμα της Ναούσης, και συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση το Ιερό Λείψανο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης του Δήμου Αγίας Φιλοθέης – Ψυχικού Αθηνών, το οποίο κόμισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Λαοδικείας και τον π. Διονύσιο και είπε μεταξύ άλλων: «Ήσαν δε προσκαρτερούντες τη διδαχή των αποστόλων και τη κοι­νωνία και τη κλάσει του άρτου και ταίς προσευχαίς».

Μια εικόνα από τη ζωή της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα μας μετέφερε σήμερα ο ιερός συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων, ο ευαγγελιστής Λουκάς. Συγκεντρωμένοι οι χρι­στια­νοί άκουαν τη διδαχή των αποστόλων, προσευχόταν και με­τα­λάμβαναν των αχράντων μυ­στη­ρίων.

Και αυτή η εικόνα μοιάζει να επαναλαμβάνεται εδώ στην πόλη μας, στον ναό του αγίου Γεωργίου, σαν σήμερα, πριν από διακόσια χρόνια. Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Νάουσα, που πριν από δύο περίπου μήνες είχε επαναστατήσει για να αποτινάξει τον βαρύ τουρκικό ζυγό και να απολαύσει τον αέρα της ελευθερίας, είναι δύσκολη. Οι Τούρκοι βρίσκονται έξω από τα τείχη της και την πιέζουν ασφυκτικά. Όμως οι ηρωικοί κάτοικοί της δεν δειλιάζουν, δεν απογοητεύο­νται. Όταν την Κυριακή της Ορθο­δοξίας είχαν σηκώσει στον ναό του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τα λάβαρα της επαναστάσεως, είχαν ψάλει, αν και πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπι­σθήτωσαν οι εχθροί αυτού».

Και τώρα, στον ναό του τροπαιοφόρου αγίου Γεωργίου, λίγες ημέ­ρες μετά την Ανάσταση, και ενώ ζουν την πολιορκία των Τούρκων, δεν διστάζουν να το ψάλουν και πάλι «Αναστήτω ο Θεός και δια­σκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού».

Πέντε ιερείς λειτουργούν εκείνο το πρωινό και τριάντα πιστοί, σαν τους πρώτους χριστιανούς, προσ­καρτερούν «τη κλάσει του άρτου και ταίς προσευχαίς» στον ναό του αγίου Γεωργίου. Προσεύχονται στον μεγαλομάρτυρα και «των αιχμα­λώτων ελευθερωτήν» και ζητούν τις πρεσβείες του στον Θεό για να τους απαλλάξει από τους εχθρούς που βρίσκονται έξω από τη γειτονική πύλη. Ο φόβος δεν τους αγγίζει ούτε η αγωνία για την έκβαση της πολιορκίας. Όλοι ήταν αποφασισμένοι να ελευθερώσουν τη γη τους μαχόμενοι, έστω και αν κάποιοι θα έπεφταν στη μάχη αυτή. Ήταν αποφασισμένοι να αντι­στα­θούν γενναία και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να υπομείνουν τον αποκλεισμό και να αναγκά­σουν τους Τούρκους να υποχωρήσουν.

Ένα μόνο δεν είχαν υπολογίσει: ότι σε κάθε μεγάλο αγώνα, σε κάθε μεγάλη μάχη υπάρχει μία προ­δο­σία. Μία εβδομάδα νωρίτερα, τη Με­γάλη Τετάρτη το βράδυ, είχαν ακούσει στους ναούς για την προ­δοσία του Χριστού από τον μαθητή του Ιούδα, που τον οδήγησε στη σύλληψη και στη σταύρωση. Αυτή την Τετάρτη, της Διακαινησίμου, ξημερώματα Πέμπτης, μία άλλη προδοσία εκτυλίχθηκε με άγνωστο προδότη. Η πύλη του Αγίου Γεωρ­γίου βρέθηκε απροσδόκητα ανοικτή και μία ομάδα Τούρκων μπήκε στη Νάουσα.

Την περασμένη Πέμπτη, Μεγάλη Πέμπτη, οι ιερείς τελούσαν τη θεία Λειτουργία εις ανάμνηση του Μυ­στικού Δείπνου του Κυρίου, λίγο πριν από το Πάθος του. Και σήμερα την τελούσαν και πάλι, λίγο πριν από το δικό τους πάθος και το δικό τους μαρτύριο. Μόνο που δεν γνώριζαν ότι θα ερχόταν τόσο σύντο­μα. Πριν να τελειώσει η θεία Λει­τουργία, οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στον ναό του μεγαλομάρτυρος αγίου Γεωργίου και έσφαξαν τους ιερείς και τους πιστούς που δεν θέλησαν να αρνηθούν την πίστη στον Χριστό. Πριν να προλάβουν να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και να ενωθούν μαζί του, έχυσαν το δικό τους και ενώθηκαν μαζί του όχι στη γη αλλά στον ουρανό. Εκεί όπου βρίσκονται ως μάρτυρες της πίστεως, ως μάρτυρες του αγώνος για την ελευθερία, «προσκατερούντες ταίς προσευχαίς» όχι στην επίγεια αλλά στην επουράνια Ιερουσαλήμ, στην ουράνια πατρίδα τους, πρεσβεύ­ο­ντας για την ηρωική πόλη της Ναούσης και τους απογόνους τους.

Αυτούς τους πέντε ιερομάρ­τυρες, τον άγιο Ιωάννη τον εκ Πέτρας, τον άγιο Γεράσιμο τον πνευματικό, τον άγιο Δημήτριο και τους άλλους δύο ιερείς, των οποί­ων τα ονόματα δεν μας διεσώ­θη­σαν, μαζί με τους συν αυτοίς μαρ­τυρήσαντες στον ναό του αγίου Γεωργίου τριάντα πιστούς την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822 τιμούμε σήμερα, αρχίζοντας από εδώ, από τον πρώτο τόπο θυ­σίας των αγίων νεομαρτύρων της Ναούσης τις εορταστικές εκδηλώ­σεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση και το ολοκαύτωμα της Ναούσης. Τους τιμούμε για την πίστη τους και τη δύναμη της ψυχής τους. Τους ευγνω­μονούμε για τη γενναιότητα και τη θυσία τους, και καλούμεθα όλοι να μιμηθούμε την αγάπη τους για τον Χριστό και την πατρίδα, αγάπη που τους κράτησε πιστούς μέχρι το τέλος και τους ανέδειξε μάρ­τυρες, ήρωες, πρότυπα για όλους όσους τους τιμούμε.

Είμεθα ιδιαίτερα ευγνώμονες, γιατί τους φετινούς εορτασμούς επί τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από το μαρτύριό τους λα­μπρύνει με τη σεπτή παρουσία του ο εκλεκτός ιεράρχης και αγαπητός εν Χριστός αδελφός του Οικου­με­νικού Πατριαρχείου και εκπρό­σω­πος της Αυτού Θειοτάτης Πανα­γιό­τητος, του Οικουμενικού Πα­τριάρ­χου κ.κ. Βαρθολομαίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη διακοσιοστή επέτειο του Ολοκαυ­τω­ματος της Ναούσης και της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά, ο Σεβα­σμι­ώτατος Μητροπολίτης Λαο­­­­­δι­κείας κ. Θεοδώρητος, ο οποίος και προεξάρχει κατά τη σημερινή θεία Λειτουργία, προς τον οποίο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, τις ολοκάρδιες ευχα­ρι­στίες μου και την αδελφική μου αγάπη.

Θερμότατες ευχαριστίες εκφράζω και προς τον ιερατικώς προϊστάμενο του ιερού ναού της Αγίας Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης, πα­νοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Χατζηαντωνίου, ο οποί­ος με την άδεια και την ευλο­γία του Μακαριωτάτου Αρχιεπι­σκο­που Αθη­νων και πάσης Ελλά­δος κ.κ. Ιερωνύμου μας έφερε το ιερό λεί­ψανο της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, για να συνεορτάσει μαζί μας την επέτειο της μνήμης των αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύ­ρων, και για να λάβουμε την ευ­λογία και τη χάρη του.