Αρχιερατικό Συλλείτουργο ενώπιον της Δεξιάς Χείρας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Διαβατό Ημαθίας

Το πρωί της Τετάρτης της Μεσοπεντηκοστής, 10ης Μαΐου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Διαβατό Ημαθίας τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της ελεύσεως της Δεξιάς Χείρας του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος, η οποία μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και συμμετείχε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσέφερε στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Λάζαρο Μουρατίδη, μία Ιερά Εμβάδα του Αγίου Σπυρίδωνος εις ανάμνηση της ελεύσεως του Χαριτοβρύτου Ιερού Λειψάνου και τον συνεχάρη για την άρτια διοργάνωση.

Τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, προς τους Αγίους Αρχιερείς μετέφερε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Εορτή της Μεσοπεντηκοστής, και η τοπική μας Εκκλησία και ιδιαι­τέρως η ενορία των αγίων θεοστέ­πτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Διαβα­του την εορτάζει έχοντας από χθες το εσπέρας τη μεγάλη ευλογία να φιλοξενεί τη θαυματουργό δεξιά χείρα του μεγάλου πατρός της Εκκλησίας μας, του αγίου Σπυ­ρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, την οποία με πολλή αγάπη μας μετέ­φερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπο­λι­της Κερκύρας, Παξών και Διαπο­ντίων νήσων κύριος Νεκτά­ριος, ανταποκρι­νόμενος στην πα­ρα­κλησή μας.

Και παρότι η ευχαριστία και η ευ­γνωμοσύνη μας για τη μεγάλη ευ­λογία την οποία μας χάρισε, να προσκυνήσουμε και εμείς τη δεξιά χείρα του θαυματουργού αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και για την πα­ρουσία του από χθες στην Ιερά Μητρόπολή μας, τη χοροστασία του στον χθεσινό πανηγυρικό Εσπε­ρινό και τη σημερινή θεία Λειτουργία, δεν μπορεί να περι­γραφεί με λόγια, είναι χρέος μας να τον ευχαριστήσουμε εν ευγνω­μοσύνη πολλή για τον κόπο και την αγάπη του.

Χάρη σ᾽ αυτήν τη μεγάλη ευλογία, χάρη στη θαυματουργό δεξιά χείρα του αγίου ιεράρχου, του αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθού­ντος, που έχουμε τη δυνατότητα και την ευλογία να ασπαζόμεθα σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε περισσότερο και τον λόγο του Κυρίου μας, τον οποίο ακούσαμε στο σημερινό ευαγ­γελικό ανάγνωσμα να λέει ο Χριστός προφητικά κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής στον ναό του Σολομώντος. «Ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η Γραφή, ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος».

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμ­φιβολία ότι οι ποταμοί του ζώντος ύδατος, στους οποίους αναφέρεται ο Χριστός και οι οποίοι θα ρεύσουν από όσους τον πιστεύουν, είναι εκτός των άλλων και η χάρη και τα θαύματα των αγίων του και των ιερών τους λειψάνων, διά των οποίων αρδεύεται η κτίση και οι ψυχές των πιστών. Είναι και τα ανα­ρίθμητα θαύματα τα οποία επι­τελεί ο άγιος Σπυρίδων, ο οποίος μπορεί να ήταν απλούς και ταπει­νος κατ᾽ άνθρωπον, αλλά γι’ αυτήν την απλότητα και την ταπείνωσή του ανεδείχθη μέγας παρά τω Θεώ και τα θαύματά του είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, και πάλι, Σεβασμιώτατοι, εκ βάθους καρδίας!