Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Καστορίας στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου

Την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023, πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, της Ενορίας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρωί της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και Καστορίας κ. Καλλίνικο. Να σημειωθή ότι για πρώτη φορά στα χρονικά τελείται Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Παρεκκλήσιο.

Τους δύο Ιεράρχες πλαισίωσαν, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. π. Θωμάς Βαμβίνης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δημόπουλος και οι Διάκονοι των δύο Μητροπολιτών, π. Παντελεήμων Δόνες και π. Παίσιος Παρασκευάς.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Ο Μητροπολίτης αρχικά, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη για την ευλογία να λειτουργήση πρώτη φορά ως Μητροπολίτης, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου και μάλιστα την ημέρα της ιεράς μνήμης του.

Μιλώντας ο Μητροπολίτης για τον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο είπε ότι δεν φτάνει κάποιος να λέη ότι πιστεύει στον Θεό, αλλά πρέπει να έχη και αληθή γνώση του Θεού. Αν έχη αληθή γνώση του Θεού, φτάνει και αποκτά την τέλεια αγάπη, αφού ο Θεός είναι Αγάπη. Ενώ, αν δεν έχη την αληθή γνώση του Θεού, τότε είναι ανασφαλής, επιθετικός και αντί για αγάπη αποκτά μίσος.

Ο Άγιος Πρωτομάρτυς Στέφανος, τόνισε ο Μητροπολίτης, είχε αληθή γνώση του Θεού, και αυτό πιστοποιείται από συγκεκριμένα κριτήρια. Πρώτον, ταύτισε τον Θεό της δόξης της Παλαιάς Διαθήκης με τον Χριστό. Δεύτερον, είδε τον Χριστό εν Πνεύματι και με την γνώση αυτή υπερέβη τις θλίψεις, τα χτυπήματα και αυτόν τον θάνατο. Και τρίτον, απέκτησε τον καρπό της αληθινής γνώσης και πίστης στον Χριστό, ήτοι την τελεία αγάπη που είναι αγάπη και προς τους δημίους, χωρίς να αφίσταται της αληθείας.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος προσεφώνησε τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο, διότι για πρώτη φορά συλλειτούργησε ως Μητροπολίτης Καστορίας αυτήν την μεγάλη ημέρα, καθώς εδώ ανατράφηκε εκκλησιαστικά και θεολογικά.

Συμβαίνει αυτήν την ημέρα να ακούμε στο Απολυτίκιο των Χριστουγέννων ότι με την Γέννηση του Χριστού «ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως». Ποιοί όμως απέκτησαν τότε το φως της γνώσεως; Ελάχιστοι, οι περισσότεροι Αρχιερείς, Γραμματείς, Φαρισαίοι, θεολόγοι της εποχής εκείνης ήταν στο σκοτάδι, καίτοι «ανέτειλε το φως της γνώσεως». Ο Πρωτομάρτυς Στέφανος είδε τον Χριστό ως Φως διότι είχε Άγιον Πνεύμα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα με τους Χριστιανούς, ότι, δηλαδή, ψάλλουν και εορτάζουν την Γέννηση του Χριστού Ιουδαικώς και ειδωλολατρικώς.

Έπειτα είπε ότι, δυστυχώς, σήμερα, ενώ η Εκκλησία με τα τροπάριά της θεολογεί, οι Ιεροκήρυκες και οι Κληρικοί ακούνε και λένε έναν ηθικολογικό και αθεολόγητο λόγο. Πλέουμε μέσα στην θεολογία των εμπνευσμένων τροπαρίων και ηθικολογούμε και κοινωνιολογούμε.

Ο καθηγητής στην Θεολογική Σχολή έλεγε να μην κάνετε κηρύγματα στους Ορθόδοξους Ναούς σαν και αυτά που ακούγονται στους Προτεσταντικούς Ναούς και στα Τζαμιά! Δεν μπορεί στους Ορθόδοξους Ναούς να ακούγεται ένα κήρυγμα που μπορεί να ακουστή σε άλλους χώρους, ετεροδόξους και αλλοδόξους. Ο ιεροκήρυκας πρέπει να ανάγη τους χαμηλούς, και όχι να κατάγη, ένενα αυτών, και τους υψηλούς, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Όλοι μιλούν για την αγάπη του Χριστού. Όμως η αγάπη προϋποθέτει την ορθόδοξη πίστη και την σταθερότητα, διότι αγάπη μεταξύ τους έχουν και οι εγκληματίες και οι αλλόδοξοι και οι ετερόδοξοι και οι αμαρτωλοί. Μόνον η θεολογία και η πίστη δίνουν την πραγματική έννοια της αγάπης.

Ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο πάντοτε να θεολογή κηρύττοντας με σαφή και εύληπτο τρόπο.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στους Αρχιερείς και στους Ιερείς από τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.