Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.20

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, μετέβη στην Κέρκυρα, όπου συμμετείχε στις λειτουργικές και πνευματικές εκδηλώσεις επί τη ιερά μνήμη του Πολιούχου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος.

Χθες έλαβε μέρος στον Δισαρχιερατικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Ομιλών προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος ανεφέρθη στη σημασία του λόγου στη ζωή των ανθρώπων και στην Ενανθρώπιση του Λόγου του Θεού και στην είσοδό του στην ιστορία.

Ομίλησε, ωσαύτως, για τη δύναμη του λόγου του πιστού ανθρώπου, με τον οποίο ο Άγιος Σπυρίδων και νεκρά ανέστησε και «όφιν εις χρυσούν μετέβαλε», για να απαλλάξει φτωχό γεωργό από την πείνα, και κατέληξε προτρέπων τους πιστούς ο λόγος τους να είναι πάντα ευγενικός, παραμυθητικός και αγιαστικός χωρίς κακία και μοχθηρία.

Κατά την τελεσθείσα σήμερα το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄και συνιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος και παρέστησαν ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδιας, εκπρόσωποι των τοπικών Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών, Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και μέγα πλήθος πιστών.

Την διακονία του λόγου υπηρέτησε ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος ομίλησε περί των Αγίων και της Αγιότητος και, ειδικώτερα, ανεφέρθη στην ομοήθεια μετά του Χριστού του Αγίου Σπυρίδωνος, το ιερό λείψανο του οποίου εξακολουθεί να είναι φορέας της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, η οποία ενοικούσε στο σώμα του όσο ζούσε, και υπενθύμισε τους λόγους του ιερού Χρυσοστόμου, ότι “η Χαρη του Αγίου Πνεύματος περειβάλλει και η δόξα αγίου φωτός καταυγάζει τα οστά των αγίων”.

Ευχαρίστησε δε με εγκαρδίους λόγους αδελφικής αγάπης τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρόσκλησή του, τονίζοντας ότι “ήλθαμε από τις Κυκλάδες στο Ιόνιο, ταπεινοί προσκυνητές στον Άγιο Σπυρίδωνα, όχι μόνο για να δεχθούμε την ευλογία του, αλλά για να συναντήσουμε τον “καλό ποιμένα” και να αναγωρίσουμε μέσα από την εκπλαγούς φωτεινότητος αγιότητά τις παραλήψεις μας, και για να λάβουμε υπόδειγμα πίστεως, ποιμαντορικής ευθύνης, κοινωνικής δραστηριότητος και πνευματικής δυνάμεως. Επίσης για να τον παρακαλέσουμε να αγιάζει τη ποιμαντορία του “καλού ποιμένα” της Κέρκυρας, που κατακοσμεί το ιερό Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτἀριο”.

Ευχαρίστησε, ωσαύτως, και συνεχἀρη τον παριστάμενο Υπουργό Εθνικής Αμύνης για την αγάπη του προς την Εκκλησία και τη γενέτειρά του νήσο Κέρκυρα και ευχήθηκε ο Πανάγιος Σπυρίδωνας να ευλογεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας, οι οποίες νυχθημερόν και με θυσιαστικό φρόνημα φυλάσσουν τα σύνορά της και διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία της.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Μητροπολίτες παρηκολούθησαν στο Μουσείο Μουσικής συναυλία της παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ επιστρέφει αύριο στην Ερμούπολη.

Ν. Δένδιας: Απαιτείται συστράτευση, εθνική ενότητα και ομοψυχία

Το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην διεθνή σκηνή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο υπουργός ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο του νησιού ‘Αγιο Σπυρίδωνα. Ο υπουργός παράλληλα, τόνισε πως απαιτείται συστράτευση, εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είπε:

«Στην εποχή που ζούμε οι προκλήσεις της ασφάλειας εξελίσσονται.Όμως η πατρίδα μας, η Ελλάδα έχει μια διακριτή και δυναμική παρουσία στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα, στην ευρύτερη περιοχή μας.Και έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και το καθήκον μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το εθνικό μας συμφέρον.

Μάλιστα, θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στα Διαπόντια Νησιά μας ,όπου επισκέφτηκα πριν λίγες μέρες, εκεί υπάρχει στρατιωτικό μας φυλάκιο, γιατί τα νησιά αυτά, έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα και η μεγάλη σημασία τους, αναδείχθηκε με την συμφωνία για την επέκταση Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης . Συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας την οποία είχα την τιμή να υπογράψω.

Καταλήγοντας σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα θέλω να πω, για μας τους έλληνες απαιτείται συστράτευση, εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Απαιτείται να συνεργαστούμε όλοι μαζί, για ένα κοινό , ασφαλές μέλλον, ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας. Να εμπνευστούμε από τις αρετές που στην επίγεια ζωή του εξέφρασε ο ‘Αγιος Σπυρίδωνας την μνήμη του οποίοι γιορτάζουμε σήμερα. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους.

Με ιδιαίτερο σεβασμό και θρησκευτική ευλάβεια εορτάζουμε σήμερα την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα εδώ όπου βρίσκεται το σκήνωμα του στην Κέρκυρα,

Στέλνω τις πιο θερμές και από καρδίας ευχές μου, σε όλους τους κατοίκους του νησιού ,των Διαπόντιων Νησιών και των Παξών. Και πιο ιδιαίτερα σε αυτές και σε αυτούς που σήμερα γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή».

Φωτογραφίες: imcorfu.gr