Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ρουμανικό Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος στη Βιέννη

Την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα μνήμης της Αγίας Μάρτυρος Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Μάξιμο, μετέβη στον Ρουμανικό Ιερό Ναό Αγίου Πνεύματος και Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου στη Βιέννη.

Προ του νεοτεύκτου Ιερού Ναού υπεδέχθησαν τον Μητροπολίτη, με ιερατική ευπρέπεια και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, ο εφημέριος της Ενορίας π. Emanuel Nuțu μαζί με κληρικούς από τη Βιέννη και τα περίχωρα ενώ το εκκλησίασμα έψαλλε το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”.

Της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος συλλειτουργούντων, του π. Emanuel Nuțu, Εφημερίου της Ενορίας, πολλών ιερέων και δύο Διακόνων, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος. Toυς εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν καλλίφωνοι ιεροψάλτες και πολυμελής χορωδία. Στον προ του Ι. Τέμπλου χώρο ετέθη για προσκύνηση Θήκη Ιερών Λειψάνων των εορταζομένων και άλλων Αγίων την οποία μετέφερε ως ευλογία για τους πιστούς, ο Μητροπολίτης. Μεταξύ των παρόντων ήταν ο Dr. Stephan Leitner, Διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευμάτων της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας της Αυστρίας και ο Σύμβουλος της Διευθύνσεως Ορθοδόξου Μαθήματος Θρησκευτικών Mag. Branislav Djukaric.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής προς τους πιστούς υπογραμμίζοντας ότι η ακλόνητη πίστη στον μόνο αληθινό Θεό είναι αναγκαιότητα για τον Χριστιανό προέβαλε δε ως παράδειγμα την θαρραλέα μαρτυρία και το Μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και τους πνευματικούς αγώνες του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.

Αφού δοξολόγησε τον Τριαδικό Θεό για τα δώρα Του, εξέφρασε την χαρά του για την θερμή συμμετοχή κλήρου και λαού στην Θεία Λειουργία στον νέο καλλίτεχνα οικοδομούμενο Ιερό Ναό ο οποίος, όπως ανέφερε, αποτελεί παράδειγμα ζώσης πίστεως σε εποχή που πολλοί ιεροί χώροι καταργούνται ως χώροι Χριστιανικής λατρείας και παρακίνησε όλους τους Χριστιανούς “να γίνουν κτήτορες” συμμετέχοντας στην ολοκλήρωση του έργου της αγιογραφήσεως, όπως υποσχέθηκε να πράξει και ο ίδιος. Τόνισε τη φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για όλους τους Ορθοδόξους και ευχαρίστησε για την πρόσκληση να ιερουργήσει τόσο τον Μητροπολίτη Σεραφείμ της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και τον Εφημέριο της Ενορίας π. Emanuel Nuțu, υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία των Ορθοδόξων στο πλαίσιο της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων Αυστρίας της οποίας προεδρεύει. Με την αντιφώνησή του ο π. Emanuel ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αυστρίας όχι μόνο για την ευλογία της ημέρας και τη ζωντανή παρουσία των Αγίων διά των Ιερών Λειψάνων στο νέο Ναό αλλά και για την πολύτιμη γενικώτερη προσφορά του στην παρουσία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία και την εμπνευσμένη καθοδήγηση της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Ευχήθηκε τέλος να δοθούν και άλλες ευκαιρίες ώστε ο Ιερός Ναός του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Στεφάνου του Μεγάλου να γίνει, μαζί με όλους τους Ορθοδόξους Ναούς της Βιέννης, τόπος διορθόδοξης κοινωνίας και χριστιανικής προσφοράς.

Ο κυριακάτικος εκκλησιασμός των πολυάριθμων πιστών έκλεισε με ευλαβική προσκύνηση των Ιερών λειψάνων.