Ισραήλ: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια βυζαντινού ναού του 5ου αιώνα

Περί το 1981 σε μία συνοικία της νοτίου Αζώτου, σημερινής Asdod, κατά την έναρξη εργασιών οικοδομής νέας οικίας, το σκαπτικό μηχάνημα βρήκε ίχνη ψηφιδωτού παλαιού Βυζαντινού Ιερού Ναού, με αποτέλεσμα να επεμβεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ και να απαγορεύση την συνέχεια των εργασιών.

Έκτοτε, το συγκεκριμένο οικόπεδο παρέμενε χέρσο και περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Το 2009, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέθεσε την ευθύνη των ανασκαφών στο συγκεκριμένο οικόπεδο στον αρχαιολόγο δρ. Αλέξανδρο Φαντάλκι, Λέκτορα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με ειδικότητα στην Αρχαία Ελλάδα του 8ου αιώνος π.Χ. Οι ανασκαφές διακόπησαν, για να συνεχιστούν φέτος.

Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκε κτιριακό συγκρότημα με κεντρικό Ναό και παρεκκλήσια μοναδικής πνευματικής και ιστορικής αξίας με ψηφιδωτά, επιγραφές και σταυρούς. Υπάρχει μία πιθανότητα ο ναός να ήταν Γυναικείο Ησυχαστήριο τάγματος γυναικών παρθένων διακονισσών.

Το πρωί της Πέμπτης, 29 Ιουλίου 2021, τελέστηκε υπαίθρια Θεία Λειτουργία επί των ερειπίων του αρχαίου αυτού Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους, με την συμμετοχή των πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών, π π. Ιγνατίου ηγουμένου του Χωρίου των Ποιμένων και της Μπετζάλλας, π. Κωνσταντίνου Ηγουμένου Ιεράς Μονής Χοτζεβά, π. Αρτεμίου Ηγουμένου Χάιφας, π. Λεοντίου Ηγουμένου Ραφιδίων Σαμαρείας, π. Μαρκέλλου Ηγουμένου Αγίου Γεωργίου Λύδδης και π. Αλεξάνδρου Γιασέβιτς, εφημερίου Ρωσοφώνων Μπερ – Σέβας, παρόντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, του Αρχιμανδρίτου π. Ειρηνάρχου ηγουμένου της Καπερναούμ και του Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου ηγουμένου της Κανά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, με τη συμμετοχή των Πατέρων τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προ αιώνων κεκοιμημένων Πατέρων, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται στις διάφορες επιγραφές του μωσαικού δαπέδου ως π.χ.: Ηρακλείου Επισκόπου, Προκοπίου Επισκόπου, Κάρου Επισκόπου, Γαΐανού Πρεσβυτέρου, Στεφάνου Πρεσβυτέρου, Μαξίμου Διακόνου, Σωφρονίας ή Ευφροσύνης μητρός, Σεβήρας Διακονίσσης, Θεοδοσίας Διακονίσσης, Γρηγορίας Διακονίσσης.

Κατόπιν, τη παρουσία των Τοπικών Αρχών, του Αντιδημάρχου της πόλεως Ασντόντ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου του Τελ -Αβίβ, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή των ανασκαφών καθηγητή δρ. Αλέξανδρο Φαντάλκι στον χώρο των ανασκαφών υπογραμμίζοντας την σημασία των ανακαλυφθεισών ευρημάτων ως συνδέσμου Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και ως τόπου συναντήσεως ερευνητών, προσκυνητών και περιηγητών, εμπνευομένων σε μία ζωή δημιουργίας, ειρήνης και πολιτισμού.

Στο σημαντικό γεγονός τούτο επεστάτησεν ο Υπεύθυνος του Ρωσοφώνου ποιμνίου του Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων κ. Αριστόβουλος, ο οποίος και στο τέλος πρόσφερε στην Πατριαρχική συνοδεία και όλους τους συμμετέχοντας το κόλλυβο ποτήριο ψυχρού ύδατος και οπώρας.