Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ στο OrthodoxTimes: Η Ρωσία θα δημιουργήσει προβλήματα σε όποια Εκκλησία θέλει να μας αναγνωρίσει

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Για τις πιέσεις που ασκεί το Πατριαρχείο Μόσχας ακόμη και τώρα στις Εκκλησίες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, έκανε λόγο μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο orthodoxtimes.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Ευστράτιος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει εσωτερικούς διχασμούς και προβλήματα σε κάθε τοπική Εκκλησία που θα θελήσει να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

“Το είδαμε στην Αλεξάνδρεια, στην Ελλάδα και στην Κύπρο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά, μόνο με το Πατριαρχείο Μόσχας δεν βρίσκονται σε κοινωνία. “Εμείς έχουμε με όλους τους άλλους Ορθοδόξους κοινωνία, άμεση ή έμμεση. Άμεση με όσους μας αναγνώρισαν και έμμεση με τους υπόλοιπους μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όταν συλλειτουργούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και είμαστε εκεί, είναι μια έμμεση αλλά πραγματική αναγνώριση”.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα αναγνώρισης από το Πατριαρχείο Γεωργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος τόνισε πως οι Γεωργιανοί δεν θέλουν να έχουν ταυτόχρονα μια μεταβατική διαδικασία στην Εκκλησία τους -διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα για αλλαγή και διάδοχο- και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν εσωτερικά προβλήματα.

“Ξέρουμε εκ των έσω ότι η Ιεραρχία, η μεγάλη πλειοψηφία αυτής, και ο κλήρος και ο λαός, όλοι είναι υπέρ της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διότι καταλαβαίνουν ότι οι δυσκολίες μας είναι παρόμοιες με τις δικές τους. Έχουμε τον ίδιο βόρειο γείτονα, με το ίδιο πρόβλημα. Πιστεύω ότι δεν είναι γενικό το πρόβλημα για το αν θα μας αναγνωρίσουν ή όχι. Είναι θέμα χρόνου”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Εκκλησία της Ρουμανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ τόνισε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα αυτά τα τρία χρόνια με τους Ρουμάνους για να καθιερωθεί μια επικοινωνία, αλλά εκτιμά ότι ο αριθμός των φιλορώσων ιεραρχών στη Ρουμανία είναι ακόμη υψηλός.

“Και επίσης, αυτός ο πόλεμος δημιουργεί προβλήματα για όλες τις Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας. Διότι δεν είναι σίγουροι ποιες θα είναι οι συνέπειες, τα αποτελέσματα. Εάν η Ουκρανία πέσει, και την ίδια στιγμή αυτοί έχουν αναγνωρίσει την Εκκλησία, πώς θα λειτουργήσει αυτό; Όλες οι Εκκλησίες έχουν αποφασίσει ότι θα ήταν σοφό να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση μετά το τέλος του πολέμου”, σημείωσε.

Τόνισε δε ότι στο περιθώριο της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, έχοντας μια φιλική ολιγόλεπτη συζήτηση.

“Εμείς καταλαβαίνουμε ότι πολιτικά, το Πατριαρχείο Αντιοχείας εξαρτάται από τη στάση της κυβέρνησης της Συρίας. Και εξαιτίας αυτού, από τη στάση της κυβέρνησης της Ρωσίας. Για τον Πατριάρχη Ιωάννη, είναι πιο σημαντικό να επιβιώσει το Πατριαρχείο του. Και κατανοεί πως εάν αναγνωρίσει την Ουκρανία, θα χάσει όχι μόνο τη στήριξη από τη Ρωσία, αλλά θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τις άλλες τοπικές Εκκλησίες που μας αναγνώρισαν. Απόδειξη αυτού είναι ό,τι έκανε η Ρωσία στην Αφρική. Είναι ένας τρόπος να δημιουργούν φόβο σε όλες τις άλλες Εκκλησίες. Νομίζω ότι τα εσωτερικά προβλήματα στο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι τόσο μεγάλα, και ο Πατριάρχης το καταλαβαίνει ότι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ενότητα της Εκκλησίας του”.

Τόνισε πως πως “ο Πατριάρχης Αντιοχείας τα καταλαβαίνει πολύ καλά όλα αυτά. Όπως και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Αλλά η δύναμη της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή είναι ακόμη ισχυρή. Και τα λεφτά δυστυχώς έκαναν και κάνουν πολλά”.

Για το Πατριαρχείο Σερβίας αναφέρει πως είναι εδώ και δεκαετίες, αιώνες, σε στενή ευθυγράμμιση με τη Ρωσία. “Αλλά ο Πορφύριος προσωπικά, δεν είναι Σέρβος εθνικιστής όπως είναι πολλοί σε υψηλόβαθμες θέσεις στη Σερβία”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ.

“Διότι η σερβική εκκλησία αντιμετωπίζει την πρόκληση να δώσει μεγάλη έμφαση στην εθνική ταυτότητα και κληρονομιά. Αλλά ο Πορφύριος ξεκάθαρα το αντιλαμβάνεται, διότι ήταν Μητροπολίτης στην Κροατία. Δεν ήταν εύκολο να είσαι Μητροπολίτης στην Κροατία μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών”.

ΜΙλώντας τέλος για τη Βουλγαρία, τόνισε πως “γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία είναι διχασμένη. Οι μισοί είναι υπέρ των Ρώσων και οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα σλαβικά κράτη για δικές τους πολιτικές. Ο Πατριάρχης Νεόφυτος δεν είναι σε θέση να το αλλάξει αυτό. Ίσως σε κάποια χρόνια κάτι αλλάξει. Είναι καλό ότι η βουλγαρική εκκλησία δεν είναι στα αλήθεια απέναντι στην Εκκλησία της Ουκρανίας όπως είναι οι Ρώσοι. Είναι καλό σημάδι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.