Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ: Πιθανός στόχος των Ρώσων ο Μητροπολίτης Κιέβου – Δεν πρόκειται να φύγει από την Ουκρανία

Σε μια ανάρτηση με ιδιαίτερα ανησυχητικό περιεχόμενο προχώρησε πριν από λίγες ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νιζίν Ευστράτιος Ζόρια.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, οι φύλακες στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχάηλ με τους Χρυσούς Τρούλους, εξουδετέρωσαν ρωσική ομάδα σαμποτάζ που προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζει την ομιλία την ομιλία του Πούτιν πριν από την έναρξη της εισβολής, τονίζοντας το σημείο όπου ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την ύπαρξη μιας Εκκλησίας εξαρτώμενη από τη Ρωσία, ως μία από τις αξιώσεις του έναντι της Ουκρανίας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: “Είναι επίσης γνωστό από διεθνείς εταίρους για τους καταλόγους των στόχων της τρομοκρατίας τους που συνέταξαν οι κατακτητές: οι ηγέτες της ουκρανικής κοινωνίας και του κράτους.

Αυτές οι δημόσιες ανακοινώσεις, καθώς και πληροφορίες που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν τώρα και ελήφθησαν από ουκρανικές και διεθνείς πηγές, έδωσαν λόγους να πιστεύουμε ότι ένας από τους στόχους της ρωσικής τρομοκρατίας είναι ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος)”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος τόνισε δε πως με αυτό το σκεπτικό, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι “ανεπανόρθωτες συνέπειες για την τοπική Εκκλησία και την Ουκρανία σε αυτή την εποχή του αγώνα για ελευθερία, εάν ο εχθρός πετύχει το σχέδιο του”.

Μάλιστα, διευκρινίζει ότι η ο Μητροπολίτης Επιφάνιος παραμένει στην Ουκρανία, “δεν έφυγε και δεν θα φύγει”, ενώ σχολιάζει τις φήμες περί του αντιθέτου ως παράλογες.

Προσθέτει ακόμη ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου διαθέτει αξιόπιστη προστασία, εργάζεται συνεχώς, επικοινωνώντας με επισκόπους και ντόπιους κληρικούς, κάνοντας προσευχές.