Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ: Να επιβληθούν κυρώσεις στον Κύριλλο και στον Ιλαρίωνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Της Έφης Ευθυμίου

Την ανάγκη να επιβληθούν διεθνείς (και ουκρανικές) κυρώσεις στην κεφαλή της Ρωσικής Εκκλησίας, ως συνένοχοι στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νιζίν Ευστράτιος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως “τέσσερα μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης ΕΚκλησίας είναι τόσο ένοχα, όσο και οι Ρώσοι υπουργοί, οι προπαγανδιστές και οι ολιγάρχες του Πούτιν που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα με τις κυρώσεις”.

Ειδικότερα, κατονομάζει τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, τον π. Νικόλαο Μπαλασόφ και τον Μητροπολίτη Πσκοβ και Πορκχόφ (Pskov and Porkhov Tikhon) Τύχωνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα παραπάνω άτομα “πρέπει να συμπεριληφθούν στον διεθνή και ουκρανικό κατάλογο κυρώσεων, ως ενεργά μέλη του καθεστώτος του Κρεμλίνου, υπεύθυνα για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη διευκόλυνση του πολέμου κατά της Ουκρανίας”.

Υπογραμμίζει δε πως οι τέσσερις Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας είναι “βασικοί σχεδιαστές και υποστηρικτές της ιδέας του “ρωσικού κόσμου”, ενός νεοιμπεριλιαστικού σχεδίου που δημιούργησε το ιδεολογικό υπόβαθρο της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας”.

Και συνεχίζει: “Ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ και ο Νικολάι Μπαλασόφ, είναι “διπλωμάτες” της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ασκού εξωτερική πολιτική προωθώντας την ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος επισημαίνει στην ανάρτηση του ότι ο (Μητροπολίτης) Τύχων και ο (Πατριάρχης) Κύριλλος, δημοσίως (στη διάρκεια κηρυγμάτων και δηλώσεων), υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο (Μητροπολίτης) Ιλαρίωνας, “την παραμονή της εισβολής είχε λάβει εντολή από τον Πούτιν και διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την πλήρη στήριξη του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων (ΤΕΕΣ). Ο π. Νικολάι Μπαλασόφ είναι γνωστός ως μακροχρόνιος επόπτης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

“Όλα τα παραπάνω αναφερθέντα άτομα, λόγω των θέσεων τους και του συστήματος που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αναμφισβήτητα διατηρούν συνεχή επαφή με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με την προεδρική διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ.