Αρχιεπίσκοπος-Πρωθυπουργός: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Σύντομο τετ α τετ είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Στη μεταξύ τους 30λεπτη συνομιλία διαπιστώθηκε πως και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στη θέση, ενώ συζήτησαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί η κάθε μια πλευρά να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Κάλεσε δε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, “ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους, υπογραμμίζοντας ότι “η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα”.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν και αφορούσαν στους εορτασμούς των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, δηλαδή την τέλεση των ιερών ακολουθιών με την παρουσία 25 πιστών και 50 για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, σε λίγες ώρες αναμένεται να εκδοθεί νέα διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος, με τη στήριξη και εξουσιοδότηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα δίνει οδηγίες για την λειτουργία των ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.