Αρχιεπίσκοπος: Να έχουμε επίγνωση της ταυτότητάς μας και την Ιστορία οδηγό για να πορευθούμε στο μέλλον

«Να καταστήσουμε την Ιστορία οδηγό για την πορεία μας προς το μέλλον, με εθνική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση και με επίγνωση της ταυτότητάς μας. Μόνον έτσι θα έλθουμε σε γόνιμη συνάντηση με τον ευρύτερο κόσμο, θα μπορέσουμε να πάρουμε αλλά και να δώσουμε σε άλλες κοινωνίες, να πορευθούμε δημιουργικά στο τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον», επισήμανε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για την Κατοχή του Γιώργου Μαστροδήμου με τίτλο: “Φύγετε γιατί έρχονται…”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής και την διοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων και το “Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τη Βοιωτία Διαχρονικά”, στο οποίο προεδρεύει ο Μακαριώτατος.

Το έργο του Γεωργίου Μαστροδήμου με τίτλο «Η πυρπόληση των χωριών της Θήβας Δομβραίνας, Θίσβης και Χωστίων, από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1943», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, εμπλουτίζει σημαντικά τη γνώση μας σχετικά με τα τραγικά συμβάντα της περιοχής της Θήβας τον Αύγουστο του 1943.

«Τα κείμενα του Γιώργου Κατσιμπάρδη, του Θανάση Χρήστου, άλλων σημαντικών συμμετεχόντων και αυτοπτών μαρτύρων, τα οποία παραθέτει ο πονήσας, αποτελούν πραγματικές πηγές για τον ερευνητή, συνθέτουν μια πλήρη εικόνα της τραγωδίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως η πάροδος των δεκαετιών καθιστά την έρευνα των γεγονότων της Κατοχής περισσότερο ψύχραιμη, τη ματιά μας περισσότερο καθαρή. «Το στοιχείο αυτό μαζί με το αδιαπραγμάτευτο χρέος μνήμης και τιμής προς όσους υπέφεραν, μας επιφορτίζει με το καθήκον περαιτέρω έρευνας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακαριώτατος καταλήγοντας υπογράμμισε πως δεν είναι στόχος να συντηρούμε ένα πνεύμα αντεκδίκησης, ούτε να αγκιστρωνόμαστε σε παλαιά δεινά, ενθυμούμενοι τη θηριωδία των δυνάμεων Κατοχής. Στόχος είναι ανάλογα έργα να γίνουν αφορμή για συγκίνηση και φιλοπατρία.

«Ένα ευλαβικό προσκύνημα στη μνήμη των προγόνων μας, ένα εφαλτήριο για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο» κατέληξε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλιας, κληρικοί και πλήθος κόσμου. Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI