Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η κρίση στην ορθοδοξία για την Ουκρανία υπήρχε πάντα, εγώ ήξερα τη μισή αλήθεια όταν υποστήριζα τη Μόσχα

Για την κρίση στην Ορθόδοξη Εκκλησία αναφορικά με το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας μίλησε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πολίτης” ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι η εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου το 2006 είναι ο λόγος για τη στάση που τηρούν απέναντι του οι Μητροπολίτες Κύκκου και Λεμεσού στο θέμα της Ουκρανίας, επιδεικνύοντας μάλιστα όπως σχολιάζει, “όψιμο ενδιαφέρον”.

Όπως τονίζει, στην τελευταία σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, τους ρώτησε πώς προέκυψε αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, από τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία τρία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος ΧΡυσόστομος επισκέφτηκε για το θέμα αυτό τους εννέα από τους 13 Ορθοδόξους Προκαθημένους.

Σημείωσε ακόμη ότι η κρίση αυτή -για το ουκρανικό- υπήρχε πάντα στην Ορθοδοξία και ήταν υπόκωφη. “Εγώ δυστυχώς ήξερα τη μισή αλήθεια όταν υποστήριζα τη Μόσχα. Μετά έμαθα όλη την αλήθεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το “ποια είναι η αλήθεια”, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε πως η Κωνσταντινούπολη έδωσε την Αυτοκεφαλία στη Μόσχα και της παραχώρησε επιτροπικώς την Ουκρανία, όπως παραχώρησε τις «Νέες Χώρες» στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ωστόσο, η Ουκρανία πάντα παρέμενε υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Ο Πατριάρχης Μόσχας μας είπε πως υποσχέθηκε να πάει στη Σύνοδο της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016 και ότι ο Βαρθολομαίος υποσχέθηκε να μην θέσει το θέμα της Ουκρανίας. Ο Κύριλλος, όμως, μας είπε τη μισή αλήθεια. Δεν μας είπε ότι ο Βαρθολομαίος είχε δώσει τέσσερα χρόνια περιθώριο για να το λύσουν”.

Ο ίδιος τόνισε πως έμαθε την αλήθεια όταν τον περασμένο Μάρτιο επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και του είπε όλες τις λεπτομέρειες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος του εξήγησε ότι η Ουκρανία ουδέποτε παραχωρήθηκε στη Μόσχα.

Πρόσθεσε δε ότι η αποκατάσταση “σχισματικών” έχει γίνει πολλές φορές στην πορεία της εκκλησίας, υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου είχαν κάνει “ανταρσία” 5-6 Μητροπολίτες κατά του Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους που είναι στην Κύπρο, και ότι ορισμένοι έκαναν δωρεές για τον νέο Καθεδρικό ναό. “Το ότι διαφωνώ με τον Πατριάρχη Κύριλλο, δεν σημαίνει κάτι, και οι Ρώσοι διαφωνούν με τον Κύριλλο”.

Για την εμπλοκή της πολιτικής στις υποθέσεις της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε πως “είναι αστειότητες τα όσα λένε ότι χρηματοδοτείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την Αμερική. Έχουμε ανάγκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης ή εγώ να μας δώσει χρήματα η Αμερική ή οποιοσδήποτε άλλος;”.