Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Εκκλησία δεν είναι πάνω από την κυβέρνηση

Παρέμβαση στο κρατικό κανάλι έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με αφορμή τα νέα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και αφορούν και τις εκκλησίες.

Πλέον, θα τελούνται λειτουργίες χωρίς την παρουσία πιστών όπως αναφέρεται στα νέα μέτρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα πειθαρχήσουν οι εκκλησίες γιατί όπως είπε η Εκκλησία δεν είναι πάνω από την Κυβέρνηση.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις αρκετών μητροπολιτών, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Μόρφου ο οποίος είπε ότι στις εκκλησίες της ενορίας του θα πραγματοποιούνται όλα τα μυστήρια κανονικά, του Μητροπολίτη Πάφου ο οποίος ζητά την αναθεώρηση των μέτρων για τους εκκλησιασμούς και από τη Μητρόπολη Ταμασού.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας.

Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά για το πώς μπορούν να λειτουργούν οι ιεροί ναοί με παρουσία πιστών και με τήρηση μέτρων.

«Ο κάθε εκκλησιαζόμενος θα έχει 4 τετραγωνικά. Μπορούμε εκεί όπου έχουμε δυο ιερείς να κάνουμε και δεύτερη λειτουργία για να μην πιεστούμε να βάλουμε περισσότερους στον ναό. Δεν θα μπαίνει κανείς στον ναό χωρίς μάσκα. Θα είναι αραιά τοποθετημένοι οι πιστοί.Προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε το ποίμνιο μας και να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας».

«Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια (σ.σ με μέτρα). Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.

Για την ερχόμενη Κυριακή και τις λειτουργίες ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι πρέπει να πειθαρχήσουν. «Δεν είμαστε πάνω από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τσακωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη ότι είχε επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προτού αρχίσει το Υπουργικό για να τον προλάβει όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όταν δεν πείθονται μερικοί αδελφοί σου και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 21.00», του είπε ο ΠτΔ.