Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Αν τους σκότωνα τους γονείς ή τα αδέλφια δε θα μου έκαναν κάτι τέτοιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:31

“Μου επιτέθηκαν πιστεύω χωρίς λόγο. Αν τους σκότωνα τους γονείς ή τα αδέλφια δε θα μου έκαναν κατι τέτοιο. Έχυσαν όξος και χολή. Δεν τους έκανα κάτι που να δικαιολογείται αυτή η εχθρότητα. Πάντως, εγώ τους συγχωρώ, δεν έχω κάτι εναντίον τους”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για τους τέσσερις Μητροπολίτες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου αμέσως μετά τον εσπερινό των ονομαστηρίων του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε στην επικείμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου στις 23 Νοεμβρίου 2020, δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και της μνημόνευσης του Επιφανίου, μιας και θα τους εξηγήσει για ποιο λόγο το αποφάσισε. Τόνισε ότι αν κάποιος μελετήσει με προσοχή την επιστολή που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τότε η Ορθοδοξία δεν θα έχει πρόβλημα και μπορεί η Εκκλησία της Κύπρου να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και στις άλλες ομολογίες.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αφού είχε επισκεφθεί πια την Κωνσταντινούπολη, έμαθε την πλήρη αλήθεια για το θέμα. “Μου εξήγησε ο Παναγιότατος ότι η Ουκρανία υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την παραχώρησε στο Πατριαρχείο Μόσχας μόνον για να τη διευθύνει, λόγω εγγύτητος της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως ακριβώς παραχώρησε τις Νέες Χώρες στην Εκκλησία της Ελλάδος, με τον όρο να μνημονεύουν πρώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μετά τον Πατριάρχη Μόσχας.

Να μη ξεχνάμε ότι αρχές του 17ου αιώνα ήταν δύσκολη η μετάβαση από την Κωνσταντινούπολη στην Ουκρανία. Από το 1917, με την έναρξη του κομμουνισμού στη Ρωσία, σταμάτησαν να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όταν όμως έπεσε ο κομμουνισμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε να επαναφέρει την αρχική τάξη στην Ουκρανία, αλλά οι Ρώσοι αρνήθηκαν. Έχει κι άλλες πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορώ να σας αναφέρω τώρα”, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Όσον αφορά στην αντίδραση των τεσσάρων Μητροπολιτών, τόνισε ότι δεν πίστευε ότι θα έβγαιναν στα ΜΜΕ, αλλά ότι θα πήγαιναν κοντά του, καθώς ήξεραν ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή, θα τους δικαιολογούσε και θα τους ζητούσε συγγνώμη για την αναστάτωση που τους προκάλεσε και θα τους ενημέρωνε λεπτομερώς.

“Πάντως, εγώ τους συγχωρώ, δεν έχω κάτι εναντίον τους. Και είμαι στη διάθεσή τους. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Έχω μία πορεία ζωής μέσα στην Εκκλησία που έδωσα όλο τον καλό εαυτό μου, δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι ήρθα εδώ για να απολαύσω. Δεν μου έλειπε κάτι που θα το έβρισκα στην Αρχιεπισκοπή. Στην Πάφο περνούσα πολύ καλύτερα. Εδώ ήλθα για να εργαστώ και να κάνω τομές και πάλι δοξολογώ τον Θεό που με αξίωσε να κάνω αυτές τις τομές” πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.