Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Θέλουμε και για τη χώρα μας το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ουκρανία

Συνέντευξη στο ιταλικό ACI Press έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο οικουμενικός διάλογος είναι ο δρόμος προς την ειρήνη.

Για τον ίδιο, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη: να προχωρήσει στα βήματα του οικουμενικού διαλόγου, να αφήσει στην άκρη ό,τι διχάζει για να έλθει η ελπίδα στον κόσμο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι σχέσεις της ΕΚκλησίας της Κύπρου με το Βατικανό είναι άριστες.

“Πρόκειται για σχέσεις που πηγάζουν από τον σεβασμό μας για την Παλαιά Ρώμη αλλά και στη βοήθεια που λάβαμε μετά την τουρκική εισβολή, καθώς στον ρόλο που περιμένουμε να διαδραματίσει ως μια χριστιανική Εκκλησία στον σημερινό κόσμο”.

Σημειώνει δε ότι η επίσκεψη των δύο τελευταίων Παπών στην Κύπρο, υπογραμμίζουν τη σημασία της Κύπρου ως Αποστολική Εκκλησία και ως μια χώρα που χαιρέτισε το μήνυμα του Ευαγγελίου στον κόσμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τόνισε ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου και του Βατικανού είναι πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από την εμπιστοσύνη που δείχνει η μία Εκκλησία στην άλλη.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη, την ώρα που ο κόσμος πιέζεται από θρησκείες όπως ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, “εμείς οι χριστιανοί να αφήσουμε στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν για να αναδείξουμε τα πολλά που μας ενώνουν. Και πρέπει να δώσουμε το κοινό μήνυμα στον κόσμο για την ελπίδα.

Ενωμένοι μπορούμε ακόμη να προσκαλέσουμε κι άλλους που δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τον Χριστό, να τον καλωσορίσουν ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου”.

Ερωτηθείς για το θέμα της χορήγησης του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Γεώργιος τόνισε πως η Εκκλησία της Κύπρου αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

“Σύμφωνα με τους θεσμούς της Ορθοδοξίας, μέχρι σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε και δίνει αυτοκεφαλία σε Εκκλησίες που προηγουμένως ανήκαν στην περιοχή του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αυτό που χορήγησε το αυτοκέφαλο στη Ρωσία, στην Ελλάδα, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες.

Επομένως, και όταν η Ουκρανία ζήτησε την Αυτοκεφαλία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο την παραχώρησε. Όταν χορήγησε την Αυτοκεφαλία στη Ρωσία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε τα γεωγραφικά όρια αυτής της Εκκλησίας, και η Ουκρανία δεν ήταν μέσα σε αυτά.

Ως εκ τούτου, η Εκκλησία της Κύπρου σεβόμενη τα ήθη και τους κανόνες που επικρατούσαν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνώρισε την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο, αυτό γίνεται αντιληπτό και από όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες ίσως για λόγους που δεν είναι κανονικοί ή εκκλησιαστικοί, αλλά “που σχετίζονται με το μέγεθος της Ρωσίας, αναβάλλουν προς το παρόν την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου”.

Και πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν τα δικαιώματα του Πρώτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Αναφερόμενος τέλος στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με την τουρκική κατοχή, ο κ. Γεώργιος τόνισε ότι εξαιτίας της τουρκικής εισβολής ο κόσμος είναι πολύ ευαίσθητος σε οποιαδήποτε εισβολή.

“Για αυτό ο λαός μας, η κυβέρνηση μας και η Εκκλησία μας καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του εισβολέα, καθώς και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού. Θέλουμε όμως να συμβεί ακριβώς το ίδιο και για την Κύπρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρόσθεσε δε πως “στην περίπτωση της Ουκρανίας όλη η Ευρώπη και ο κόσμος έχει γνώση της κατάστασης, ίσως επειδή το μέγεθος της χώρας είναι μεγάλο, ίσως επειδή η Ρωσία αποτελεί απειλή και για άλλες χώρες.

Αλλά για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κόσμος αρκέστηκε σε λίγες μόνο προφορικές δηλώσεις. Απαιτούμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης. Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ελεύθερη διαμονή σε όλη την Ευρώπη.

Ζητάμε να γίνει αποδεκτό για τους πολίτες μας, να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στη χώρα μας, όχι μόνο να τα επισκεπτόμαστε αλλά να μένουμε στα σπίτια μας και να απολαμβάνουμε τις περιουσίες μας στη σημερινή κατεχόμενη περιοχή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.