Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Η Εκκλησία είναι Μητέρα και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της

Διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό της τεσσαρακονθήμερης νηστείας για τη Μητρόπολη των Εορτών, η Εκκλησία της Κύπρου εόρτασε την ιερά μνήμη του μεγάλου ιεράρχου της Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού.

Κατά το απόγευμα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Λυκαβηττό Λευκωσίας, επί της οδού Καλλιπόλεως, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν κληρικοί της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και ψαλλομένων των τροπαρίων της Λιτής, έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου περιμετρικά και ακολούθως αναπέμφθηκε δέηση, οπότε αναγνώσθηκαν τα δεκάδες ονόματα των επιτελούντων την εορτή του λαοφιλούς αυτού αγίου.

Το παρόν τους έδωσαν και οι τοπικές Αρχές, με τον δημοτικό σύμβουλο Λευκωσίας κ. Χρύσανθο Φάκα και τον πρώην Δήμαρχο Στροβόλου κ. Λάζαρο Σαββίδη.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε αρτοκλασία και τα μνημόσυνα των κτιτόρων, ευεργετών και επιτρόπων του Ναού.

Ακολούθησε κήρυγμα θείου λόγου από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως «η περιουσία που κληρονόμησε ο άγιος από τους γονείς του δεν κατέστη εμπόδιο για αυτόν ώστε να προχωρήσει στην πνευματική ζωή, που με τόση δίψα αναζητούσε. Έτρεξε να την μοιράσει στους φτωχούς, όπως γνώριζε από το Ευαγγέλιο. Δεν δίσταζε να ομολογεί τον Εσταυρωμένο Χριστό σε κάθε δοκιμασία που συναντούσε. Πολλούς στήριξε, πολλούς γλύτωσε από τον θάνατο, σωματικό και ψυχικό. Στους πεινώντες ήταν χορταστής, στους απόρους ήταν ο παροχέας των αγαθών, στους θλιβομένους ήταν η χαρά και η ανάψυξη.

Η Χάρις τού Θεού τον ανέδειξε επίσκοπο της Εκκλησίας των Μύρων, καταξιωμένο, φιλάνθρωπο και παρηγορητή των πονεμένων. Υπηρετούσε όλους σαν τελευταίος όλων. Κι αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να έχει ως πρότυπο κάθε κληρικός. Να διακονεί όλους, χωρίς να σκέφτεται την προσωπική του άνεση και ευκολία.

Σε αυτό αναφέρθηκα και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πάπα. Του επισήμανα ότι η Εκκλησία είναι Μητέρα και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, τα φροντίζει, προσφέρει παρηγοριά και ενίσχυση και κατέχει θέση Μητέρας. Αυτό επιθυμώ για όλους τους κληρικούς μας. Να βλέπουν τον λαό σαν πραγματικά παιδιά τους και να θυσιάζονται για αυτά. Κι ο λαός να βλέπει τους ιερείς μας σαν πραγματικούς πατέρες του και να μη διστάζει να προστρέχει για βοήθεια κοντά τους.

Η ανθρώπινη αδυναμία μας, συμπληρώνεται από την παντοδυναμία τού Θεού. Όπως και στον Άγιο Νικόλαο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε. Αυτή είναι η πεμπτουσία τής προσφοράς μας».

Μετά το πέρας του εσπερινού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε δεξίωση.