Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Για 10 αιώνες, όταν το Φανάρι ρύθμιζε με τις Οικουμενικές Συνόδους τον χριστιανικό κόσμο, οι Ρώσοι ακόμη δεν είχαν εισέλθει στην Ορθοδοξία

Για τη στάση της Εκκλησίας της Κύπρου σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό και τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας, μιλάει σε συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξη του στο δίκτυο euronews, αναφέρει ότι υπάρχει η καλή διάθεση ως Εκκλησία της Κύπρου, να συνεχίσει κάτι που είχε κάνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αλλά δεν τον άφησε η ασθένεια να ολοκληρώσει.

Όπως τόνισε ο κ. Γεώργιος, “εμείς είχαμε καλές σχέσεις και με τη Μόσχα. Δεν έχουμε καμία διαφορά με εκείνους. Εκείνο το οποίο είδαμε όμως είναι ότι το δίκαιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή με το μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όλες οι οικουμενικές σύνοδοι που συγκροτήθηκαν πριν οι Ρώσοι γίνουν Χριστιανοί, έδωσαν κάποια δίκαια, κάποια δικαιώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναγνώρισαν την αυτοκεφαλία των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου, όρισαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτών των αυτοκέφαλων εκκλησιών.

Είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έδωσε αυτοκεφαλία και στην Εκκλησία της Ρωσίας και στην Εκκλησία της Ελλάδος, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας. Με αυτήν την αυτοκεφαλία έδινε και κάποιο τόμο που έλεγε και τα όρια αυτών των αυτοκεφάλων εκκλησιών, αλλά και τα δικαιώματα των προκαθημένων τους.

Επομένως, μέσα στα όρια που έδωσε στην αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ρωσίας δεν υπάρχει η Ουκρανία. Είναι δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα, τα οποία επιβλήθηκαν από έγκυρες πηγές, από τις Οικουμενικές Συνόδους να δώσει την αυτοκεφαλία σε ένα κράτος που απέκτησε την ανεξαρτησία του”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σχολιάζοντας το εάν η Μόσχα προσπαθεί να πάρει τα ηνία από το Φανάρι και να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο κόσμο, σχολίασε πως πρόκειται για μια φιλοσοφία που ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα, να συνδέουν τον αριθμητικό πληθυσμό μιας χώρας με την ηγετική θέση της στην ορθοδοξία.

“Ουδέποτε όμως τα πράγματα ήταν ποσοτικά εις την Εκκλησία. Ο Χριστός είπε ότι «οὗ γάρ εἰσιν δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν». Επομένως, ας δουν ότι και από την άλλη μεριά, για 10 αιώνες, όταν εμείς ήμασταν Χριστιανοί και όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ρύθμιζε με τις Οικουμενικές Συνόδους τον χριστιανικό κόσμο, εκείνοι ακόμα δεν είχαν εισέλθει στην Ορθοδοξία και επομένως δεν είναι τούτο το οποίο είναι το πρώτιστο.

Η πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση, μπορεί να βρεθεί λύση και είπα ότι μπορούμε να θέσουμε τον εαυτό μας, λόγω των καλών σχέσεων που είχαμε με τις δύο Εκκλησίες να βρεθεί μια λύση”.