Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν κινδυνεύει μόνο η Κύπρος από την τουρκική βουλιμία, αλλά όλος ο ελληνικός χώρος

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, για την απειλή που συνιστά η Τουρκία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλο τον ελληνικό χώρο.

Ο κ. Γεώργιος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κύπρου για τους εννέα ηρωομάρτυρες που απαγχονίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο “Σπίτι της Κύπρου”.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό και την Εκκλησία της Ελλάδος, “που μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας και μας συμπαρίστανται πάντοτε, με κάθε θυσία. Δεν ξεχνούμε, πέραν των άλλων, ότι είναι με τις στερήσεις του Ελληνικού λαού που σπουδάσαμε δωρεάν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, χιλιάδες Κύπριοι”.

Ωστόσο, άσκησε έντονη κριτική εναντίον ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες όπως τόνισε, “μας θεωρούσαν βάρος, κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας από το πρόβλημά μας. Στ’ αυτιά μας ηχούν ακόμα μακάβρια τα πρωθυπουργικά λόγια, όταν απεγνωσμένα κοιτούσαμε προς το εθνικό κέντρο για απόκρουση της τουρκικής εισβολής ότι «η Κύπρος κείται μακράν».

Έφερε ακόμη ως παράδειγμα την πρόθεση των ελληνικών αρχών να υποστηρίξουν την Τουρκία για την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας, “τη στιγμή που αυτή, όχι μόνο κατέχει τη μισή Κύπρο, αλλά και αρνείται τον ελλιμενισμό των υπό Κυπριακή σημαία πλοίων στα λιμάνια της”.

Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, “θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν κινδυνεύει μόνον η Κύπρος από την Τουρκική βουλιμία. Κινδυνεύει όλος ο Ελληνικός χώρος. Γι’ αυτό και κάνουμε έκκληση για κατανόηση του κινδύνου. Χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων, η ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος-Κύπρου. Γιατί αλλοίμονο, αν χαθεί η Κύπρος, θα αρχίσει το ξήλωμα της Ελλάδος. Θα ακολουθήσει το Αιγαίο, η Θράκη, η Μακεδονία.

Δεν είμαστε νεοφερμένοι στην Κύπρο. Μετρούμε τόσα χρόνια Ελληνικής Ιστορίας στον τόπο μας, όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα και οι Σπαρτιάτες στη Σπάρτη. Κι έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε τη συμπαράσταση του Έθνους στον αγώνα μας”.