Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες το πνεύμα του 1821 στις νεότερες γενιές

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Συνέδριο φιλοξενείται στην πόλη της Λαμίας και πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, παρουσία του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και του οικοδεσπότου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Σύνεδροι από όλοι την Ελλάδα, εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και λαϊκοί, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, καθώς και οι  Αρχές του τόπου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απέστειλε το παρακάτω μήνυμα, το οποίο και ανέγνωσε ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης.

MHNYMA

του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ προς το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών στο πλαίσιο των εορτασμών των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση υπό τον τίτλο: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821»

Λαμία, 4 Δεκεμβρίου 2021

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Συμεών

Ποιμενάρχα της Ιεράς ταύτης Μητροπόλεως,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Λαμιέων

και λοιποί Αξιότιμοι Άρχοντες του Τόπου,

Ελλογιμώτατοι Καθηγητές,

Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

Εκλεκτοί Σύνεδροι,

Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας Αυτής υπέρ της φερέλπιδος νεότητος και της μεταδόσεως σε αυτήν της Ευαγγελικής διδαχής, ως και της αγάπης προς την Πατρίδα και την ιστορία της, αποφάσισε, έπειτα από πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, την διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Εκκλησίας μας.

Το Συνέδριο αυτό, το οποίο εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την διακοσιοστή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, έχει ως θέμα: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821» και πραγματοποιείται, τηρουμένων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στην Λαμία.

Ομολογουμένως, στην σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο να μεταδώσει η οικογένεια, το σχολείο, η Εκκλησία στους νέους το πνεύμα και το όραμα του 1821.

Οι λόγοι είναι πολλοί και οπωσδήποτε θα αναφερθούν κατά την διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου. Όμως είναι μεγίστης σημασίας το γεγονός ότι όταν εμείς οι μεγαλύτεροι, οι δάσκαλοι των νεωτέρων, μελετήσουμε και κατανοήσουμε σε βάθος την διαχρονική αξία του πνεύματος και του οράματος των αγωνιστών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και αποκτήσουμε την δυνατότητα να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές αποκλίσεις, αλλά με διάκριση και σύνεση, με επιστημονικότητα και ευθυκρισία τούτο το πνεύμα στις νεώτερες γενιές, τότε το έργο μας θα τελεσφορήσει και θα αποφέρει πλούσιους καρπούς.

Γι΄αυτό και ο αρχαίος τραγικός ποιητής επισημαίνει ότι «Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν»• δηλαδή τυγχάνει καθοριστικής σημασίας για την διαμόρφωση της ιστορικής και εθνικής συνειδήσεως των νέων η διδασκαλία κατόπιν ενδελεχούς σπουδής και αληθούς ιστορικής έρευνας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να εργασθούμε, εάν θέλουμε να εμπνέονται οι νεώτερες γενιές από τα ιδανικά και τις αξίες του Αγώνα του 1821. Οι προχειρότητες στην ερμηνεία των γεγονότων και οι συναισθηματικές εξάρσεις δεν βοηθούν τους νέους να αγαπήσουν, να κατανοήσουν, να προσλάβουν το βαθύτερο πνεύμα του Αγώνα και να το αξιοποιήσουν στην ζωή τους.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να συγχαρούμε θερμά τον δραστήριο, φιλόκαλο και σεμνό Ιεράρχη της θεοσώστου αυτής Μητροπόλεως, Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, ο οποίος δεν εφείσθη κόπου και χρόνου, για να συμβάλει στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου και να παράσχει φιλοξενία σε ικανό αριθμό Συνέδρων.

Ομοίως συγχαίρουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, για την άριστη διοργάνωση του Συνεδρίου, όπως και όλους όσοι συνήργησαν ποικιλοτρόπως. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους ελλογιμωτάτους Εισηγητές και, βεβαίως, τους αγαπητούς Συνέδρους-Κατηχητές, οι οποίοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες της Εκκλησίας στο κατηχητικό και ποιμαντικό Της έργο.

Ευχόμαστε δε αίσια την έκβαση των εργασιών του Συνεδρίου, πλούσια την ευλογία και την χάρη παρά του Πατρός των φώτων• υγεία και κάθε άλλη αγαθοδωρία, εν όψει των επικειμένων εορτών της Αγίας Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού.

Με πατρική αγάπη, στοργή και εγκάρδιες ευχές

+ Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος