Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, όχι για να ακούσουμε την προπαγάνδα τους

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ευστράτιος, εξέφρασε την επιθυμία της Εκκλησίας της Ουκρανίας να γίνει πλήρες μέλος σε δύο διαχριστιανικά όργανα, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στο ΚΕΚ (Conference of European Churches), καθώς και την ελπίδα ότι οι αιτήσεις τους θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε σήμερα χώρα στο πλαίσιο της 11ης Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών που διοργανώνεται στην Καρλσρούη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευστράτιος απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παρουσία της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας, τόνισε πως “δεν εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε για το ποιος θα είναι εδώ. Η Ρωσική Εκκλησία είναι μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και εναπόκειται σε αυτό να απαντήσει για την παρουσία τους εδώ. Πάντως, απολαμβάνω το γεγονός πως πρέπει να υποστούν το να ακούνε όλα όσα λέγονται για αυτούς, όπως αυτά που δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες”.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπήρξε καμία επαφή ή συνάντηση μαζί τους. “Εάν θέλουν να πουν κάτι στους Ουκρανούς, είμαστε έτοιμοι και να ακούσουμε και να συζητήσουμε. Αλλά αν θέλουν πάλι να πουν τη ρωσική προπαγάνδα, αυτά που ακούμε κάθε ημέρα από τα ρωσικά ΜΜΕ, δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Εάν έχουν κάτι άλλο χριστιανικό και ειλικρινές, τότε είμαστε έτοιμοι να τους συναντήσουμε”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει εμπειρία τα τελευταία 15 χρόνια από διάφορες επαφές με στελέχη του Πατριαρχείου Μόσχας, και με τον τότε Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

“Προσπαθήσαμε ξανά και ξανά. Αλλά δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις διάλογο με κάποιον που απορρίπτει πλήρως το δικαίωμα σου να υπάρχεις. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μεταχειρίζεται την Εκκλησία μας -και είμαστε εκατομμύρια- σαν να μην είμαστε χριστιανοί, σαν να μην έχουμε βαπτιστεί καν. Διότι είμαστε όσο κανείς άλλος απειλή για το όνειρο τους να γίνουν ξανά αυτοκρατορία. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Αλλά όχι να ακούσουμε την προπαγάνδα τους”, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2014 που είχε οργανωθεί ένα συνέδριο στο Όσλο, στο οποίο τελικά δεν παραβρέθηκε η Ρωσική Εκκλησία.

Η Ρωσία δεν είναι μια ελεύθερη χώρα. Η Εκκλησία τους, ως νομική οντότητα, είναι υπό τον πλήρη έλεγχο και υπό την πίεση της κυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση τους επιτρέψει κάτι, θα το κάνουν. Αν όχι, δεν θα γίνει”.

Αναφορικά με τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, τόνισε χαρακτηριστικά πως “δεν ήξερα μέχρι τώρα ότι είχαν σοβαρή εκπροσώπηση. Ήρθε ένας Καθηγητής. Εγώ εκπροσωπώ την Εκκλησία μου. Δεν ξέρω τι εκπροσωπεί ο Καθηγητής από την Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως η συγκεκριμένη Εκκλησία έχει απαντήσει στις εκκλήσεις τους για διάλογο, με τρεις προϋποθέσεις. “Πρώτον, να δεχθούμε ότι δεν έχουμε Αυτοκέφαλη Εκκλησία, δεύτερον ότι δεν είμαστε χειροτονημένοι Επίσκοποι, και τρίτον να αποδεχθούμε ότι αυτοί θα αποφασίσουν για το μετέπειτα καθεστώς”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχουν πολλοί μέσα στο Πατριαρχείο Μόσχας που δεν πιστεύουν την επίσημη προπαγάνδα, και ίσως κάποιοι ιερείς να υψώνουν τη φωνή τους, αλλά “δυστυχώς δεν βλέπουμε κανένα είδος πραγματικής αντίστασης σε αυτή την επιθετική και αδικαιολόγητη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία”.