Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Ο Θεός χάρισε στον σερβικό λαό Πατριάρχη με ήθος αποστολικό

“Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά όπως ο Θεός της ειρήνης να σας αναδείξει σε άσβεστο φάρο των Ευαγγελικών, πατερικών και ιεροκανονικών παραδόσεων” αναφέρει μεταξύ άλλων το συγχαρητήριο γράμμα το οποίο απέστειλε ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο.

Αναλυτικά το συγχαρητήριο γράμμα:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Ιππεκίου, Μητροπολίτα Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχα των Σέρβων, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος, κύριε Πορφύριε, την Υμετέραν Μακαριότητα εν Κυρίω κατασπαζόμενοι υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Πάνυ ασμένως πληροφορηθέντες την γηθόσυνον είδησιν της επαξίας, χάριτι του συγκροτούντος όλον τον θεσμόν της Εκκλησίας Παρακλήτου Πνεύματος, εκλογής της Υμετέρας Μακαριότητος εις την περίβλεπτον και πολυεύθυνον θέσιν του Προκαθημένου της εν Σερβία συνεκλεκτής (Α´ Πετρ. 5, 13), εις διαδοχήν του αλήστου μνήμης Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Ειρηναίου, σπεύδομεν όπως, διά των μετά χείρας Συνοδικών ημών Γραμμάτων, απευθύνωμεν Υμίν τας πλέον ενθέρμους συγχαρητηρίους προσρήσεις της ημών Μετριότητος, της περί ημάς Σεπτής Ιεραρχίας, του ευαγούς Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού της καθ’ Ελλάδα Αγιωτάτης Εκκλησίας.

Προσέτι επευχόμεθα εξ όλης καρδίας όπως ο Θεός της ειρήνης, ‘’ο αναγαγών εκ νεκρών τον ποιμένα των προβάτων τον μέγαν εν αίματι διαθήκης αιωνίου, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν’’ (Εβρ. 13, 20) αναδεικνύη Υμάς φάρον αειλαμπή των Ευαγγελικών, πατερικών και ιεροκανονικών παραδόσεων, λύχνον καιόμενον και φωτίζοντα τους εν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους.

Μακαρίζομεν δε τον ευσεβή ομόδοξον και πολυπαθή Σερβικόν Λαόν, μεθ’ ου συμπορευόμεθα διά μέσου των αιώνων συνδεδεμένοι μετ’ αρρήκτων εκκλησιαστικών, ιστορικών και αδελφικών δεσμών, ότι ο Θεός εχαρίσατο αυτώ τοιούτον Πρωθιεράρχην, έχοντα ήθος αποστολικόν και κοσμούμενον υπό των κρειττόνων του Αγίου Πνεύματος χαρισμάτων.

Προς τούτοις δεόμεθα του Κυρίου ημών όπως χαρίζηται την Πατριαρχικήν ποιμαντορίαν Υμών μακράν και γαληνιώσαν, πλήρη Πνεύματος Αγίου και πάσης αγαθοδωρίας, εις δόξαν του Αγίου Αυτού Ονόματος, εύκλειαν της εν Σερβία Αγιωτάτης Εκκλησίας και ωφέλειαν του Χριστωνύμου Λαού Αυτής, διά πρεσβειών του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας, και πάντων των Αγίων.

Περιπτυσσόμενοι και αύθις αδελφοποθήτως την Υμετέραν Μακαριότητα κατασπαζόμεθα Αυτήν φιλήματι αγίω και διατελούμεν μετά πολλής της εν Κυρίω αγάπης

Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος»