Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ ενσαρκώνουν την πραγματική έννοια της φιλανθρωπίας

Βρίσκονται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώζουν ζωές. Με αυταπάρνηση δίνουν έναν σκληρό αγώνα απέναντι στην πανδημία. Γιατροί και νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι οι ήρωες μας και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», με θέμα, «οι Ήρωες των ΜΕΘ – Ήρωες της Καρδιάς μας».

“Στα μάτια μου είστε πραγματικοί ήρωες. Γιατί έχετε ξεπεράσει τον ρόλο που σάς έχει δώσει η επιστήμη. Έχετε γίνει οι συμπαραστάτες, το στήριγμα, η οικογένεια, για τους ανθρώπους εκείνους που καλούνται να δώσουν μόνοι, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την δυσκολότερη ίσως μάχη τής ζωής τους”, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη. “Υποκλινόμαστε ταπεινά μπροστά σας”, πρόσθεσε η κ. Βαρδινογιάννη και ανακοίνωσε πως το σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» αποφάσισε να αποστείλει σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές των ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας ένα συμβολικό «Μετάλλιο Αγάπης και Ευγνωμοσύνης» για να τους ευχαριστήσει και να τους τιμήσει για το μεγάλο τους αγώνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες τους στους «Ήρωες των ΜΕΘ», έστειλαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κύριος Ιερώνυμος, καθώς και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κύριος Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο μήνυμά του τόνισε πως οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ ενσαρκώνουν την πραγματική έννοια της φιλανθρωπίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπογράμμισε ότι “η πανδημία Covid-19 που ταλαιπωρεί όλη την οικουμένη θα νικηθεί με μια παναθρώπινη αλληλεγγύη και επιστράτευση αγάπης”.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μίλησε και για τη δική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του με κορονοϊό, κάνοντας λόγο για “ανυπολόγιστη συνεισφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης”.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κυρία Βαρδιγιάννη και την ευχαρίστησε για την συμβολική κίνηση της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να αποστείλει ένα «Μετάλλιο Ευγνωμοσύνης και Αγάπης» στους γιατρούς και νοσηλευτές όλης της χώρας. “Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σε εσάς και βέβαια σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν αυτή την μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό”, είπε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Επικεφαλής του LSE Health, Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας είπε πως “το ΕΣΥ αντιμετώπισε αυτή την πανδημία τραυματισμένο, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση”, όμως επεσήμανε πως “είμαστε σε καλύτερη φάση από αυτή που ήμασταν έναν χρόνο πριν”. Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε πως «χρειάζεται να αντέξουμε λίγο παραπάνω. Υπάρχει κόπωση και είναι έντονη αλλά αν αντέξουμε μερικούς μήνες ακόμα θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ και χαλάρωση των μέτρων”.

Ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στον χαιρετισμό του μίλησε για τα σημαντικά αποτελέσματα των ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ την περίοδο της πανδημίας: «Οι τρεις ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να βρούμε τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αυτής της ασθένειας. Για να φτάσουμε σήμερα σε ένα σημείο να μπορούμε να πούμε πως ναι οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, μπορεί να ανταπεξέλθουν και να έχουμε ποσοστά επιβίωσης ασθενών που μπορούν και συγκρίνονται με τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο».

«Ο κόσμος των ΜΕΘ: Στοιχεία-εμπειρίες-ανάγκες. Η επόμενη ημέρα»

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου η οποία, εκ μέρους όλων των εργαζομένων στις ΜΕΘ ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη και τον «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» για την πρωτοβουλία τους και μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ, για τις οποίες είπε πως είναι «η καρδιά ενός νοσοκομείου, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα υγείας».

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν το αίσθημα καθήκοντος, η έλλειψη φόβου και η ευθύνη με την οποία αντιμετώπισαν την κατάσταση, αυτήν την άγνωστη κατάσταση, όλοι οι συνάδελφοι: γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές», είπε η κ. Κοτανίδου αναφερόμενη στους εργαζομένους των ΜΕΘ, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό το διάστημα εργάζονται σε «συνθήκες εκστρατείας». Παράλληλα, η κ. Κοτανίδου επεσήμανε πως πια «η κοινωνία και οι πολιτικοί έχουν μάθει να ακούνε τους επιστήμονες», ενώ μίλησε αναλυτικά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση των ΜΕΘ και συγκεκριμένα τη βελτίωση της αναλογίας νοσηλευτικού προσωπικού, την πρόσληψη γιατρών που να είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της ενταντικολογίας και την αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των ΜΕΘ.

Οι μαρτυρίες των “ηρώων”

Για τις εμπειρίες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους μίλησαν γιατροί και νοσηλευτές από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ολόκληρης της χώρας, προκαλώντας βαθύτατη συγκίνηση με τη δύναμη της ψυχής τους και τον αγώνα που δίνουν εδώ και έναν χρόνο απέναντι στον «αόρατο εχθρό».

“Δεν θα ξεχάσω τα μάτια τους”

Η Ελένη Αιμονιώτου, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ της ΜΕΘ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» μίλησε για τις πιο δυνατές της αναμνήσεις από τη δύσκολη περίοδο της μάχης με την πανδημία. «Δυστυχώς δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ασθενείς που έχασα και στο δεύτερο κύμα οι ασθενείς αυτοί ήταν πολλοί. Και έχω κλάψει πάρα πολλές φορές για αυτούς τους ασθενείς γιατί χάνονταν μαζικά στο δεύτερο κύμα. Ευτυχώς υπήρχαν και οι ασθενείς εκείνοι που τα κατάφεραν. Ούτε αυτούς τους ασθενείς θα τους ξεχάσω. Δεν θα ξεχάσω τα μάτια τους, δεν θα ξεχάσω την ευγνωμοσύνη τους, την αγωνία τους αλλά και τα πρώτα λόγια που μας έλεγαν όταν τους αποσωληνώναμε, τις ευχαριστίες τους. Δεν θα ξεχάσω την 5χρόνη κόρη μου όταν την αντίκρισα μετά από δύο μήνες περίπου που είχαμε απομακρυνθεί μετά το πρώτο κύμα, όταν την αγκάλιασα πόσο μεγαλύτερη μου φάνηκε. Δεν θα ξεχάσω όταν με ενημέρωναν από το νοσοκομείο πως το τεστ μου βγήκε αρνητικό και μπορούσα να βγω από την «φωλιά μου» και να δω την υπόλοιπη οικογένειά μου. Δεν θα ξεχάσω πόσο βίαια άλλαξε η ζωή μου, προσωπική και επαγγελματική».

Οι άνθρωποι με τις διαστημικές στολές

Η Ελένη Παντελίδου, T.E.,MSc, δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης « Ιπποκράτειο», αναφέρθηκε στην μοναξιά των ασθενών που παλεύουν με τον COVID-19. «Αυτός που νοσεί αισθάνεται τεράστια μοναξιά. Δεν βλέπει οικεία πρόσωπα, παρά μόνο βλέπει ανθρώπους με διαστημικές στολές. Αυτές οι διαστημικές όμως στολές είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Μέσα σε αυτές τις ανάγκες είναι και η ανάγκη της επικοινωνίας. Χρησιμοποιώντας τάμπλετ βοηθούν τους ασθενείς να μιλήσουν με τους οικείους τους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ