Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Οφείλουμε να διακονούμε τον άνθρωπο με γνώση και επιστήμη

Στην έναρξη του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΉΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) που διεξάγεται στην Αθήνα στο St. George Lycabettus Lifestyle Hotel, από σήμερα έως 21 Οκτωβρίου 2023, παρέστη το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε. της Αρχιεπισκοπής και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης και τους υποδέχθηκε η πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Η συνεχής επιμόρφωση των επιστημόνων και μάλιστα των ιατρών είναι αυτονόητη απαίτηση της εποχής μας. Οφείλουμε να διακονούμε τον άνθρωπο με γνώση και επιστήμη και ασφαλώς στην περίπτωση της ιατρικής η εξασφάλιση της γνώσης, η κατάκτησή της θα λέγαμε καλύτερα, επιτυγχάνεται με τη συνεχή ενημέρωση, τροφοδότηση και ανατροφοδότηση γνώσης και με τον επιστημονικό έλεγχο σε διεθνές περιβάλλον. Προφανώς Συνέδρια σαν το παρόν αποτελούν απαράβατο όρο για την επιστημονική πρόοδο».

Επίσης, σημείωσε: «Με χαρά ωστόσο επισημαίνουμε την ύπαρξη εισηγήσεων σχετικών με την ευρύτερη νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων. Η ολιστικότερη προσέγγιση της ασθένειας, η γενικότερη υποστήριξη των πασχόντων και των οικείων τους, η διεύρυνση του σχετικού προβληματισμού με παραμέτρους που αφορούν στην ψυχολογία, στη θεολογία και στην κοινωνιολογία, παραμέτρους που κατά τη διάρκεια μιάς σοβαρής ασθένειας κάνουν έντονη την παρουσία τους, προσδίδουν στο παρόν Συνέδριο μια ποιότητα αναγκαία και συμβατή με τα αιτήματα του 21ου αιώνα».

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε η εκπρόσωπος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου Δημοπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Στην συνέχεια η κ. Μαρία Τρυφωνίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου και στην προσφορά του για τα παιδιά του Συλλόγου και τους γονείς τους και τον ευχαρίστησε διαβεβαιώνοντάς τον ότι ο ξενώνας που παραχωρήθηκε με δική του πρωτοβουλία λειτουργεί άψογα.

Το Πανελλήνιο Συνέδριό που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση στο χώρο της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιστημονική Επιτροπή με τη βοήθεια των εκπροσώπων όλων των Ομάδων Εργασίας της ΕΕΠΑΟ έχει καταρτίσει το Πρόγραμμα έτσι ώστε αυτό να καλύπτει τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα γνωστικά πεδία της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Στις τρεις ημέρες του Επιστημονικού Προγράμματος περιλαμβάνονται ειδικές συνεδρίες, διαλέξεις και δορυφορικά συμπόσια στα οποία παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τον χώρο της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.

Διακεκριμένοι Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ενημερώσουν για αυτές τις νεότερες εξελίξεις και θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές δράσεις τους. Για πρώτη φορά δίνεται βήμα σε Έλληνες που διακρίνονται στο εξωτερικό με την ελπίδα να είναι η απαρχή μιας προσπάθειας που θα γίνει θεσμός.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης