Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Θρηνούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μεγάλη Εκκλησία

© GOA/Dimitrios Panagos

Ποιμαντορική και Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τονίζει, «Θρηνούμε όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μεγάλη Εκκλησία. Η Αγία Σοφία που είναι το διαμάντι που μας παρέδωσε ο Βυζαντινός Πολιτισμός, θα μπορούσε να παραμείνει ένας χώρος διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, καθώς κάθε πολιτισμός και θρησκεία αξίζουν το σεβασμό μας».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει, «Μέχρι οι προσευχές μας να εισακουσθούν, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, υποστηρίζοντας σαν τους επτά στύλους από το βιβλίο των Παροιμιών τον Οίκο αυτό της Σοφίας, βοηθώντας με κάθε τρόπο τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, την Εκκλησία που ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας».

Παρατίθεται η Εγκύκλιος:

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η σοφία ωκοδόμησεν εαυτή οίκον και υπήρεισεν στύλους επτά. (Παροιμίαι 9:1)

Σαν σήμερα, ακριβώς πριν ένα χρόνο, η Μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας, η δική μας Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς κανένα πραγματικό λόγο μετατράπηκε σε τζαμί. Μια ημέρα ζοφερή, όχι μόνο για τους ορθοδόξους χριστιανούς, αλλά για όλους τους ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται με νηφαλιότητα και αμεροληψία ότι η Αγία Σοφία δεν είναι απλά ένας ιερός τόπος για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς, αλλά ένα μοναδικό σύμβολο που χαρακτηρίζει την πίστη μας και τον πολιτισμό μας. Έτσι, σαν ένα μνημείο πολιτισμού θα μπορούσε να συνεχίζει να λειτουργεί ως μουσείο, με τον στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορία, την ιερότητα και τον πολιτισμό του χώρου. Όμως, σε μια πόλη με άφθονους τόπους αφιερωμένους στην Ισλαμική λατρεία, αυτή η μετατροπή σε Ισλαμικό τέμενος χρησιμοποιήθηκε για να σταλθεί ένα μήνυμα στις θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής, ποτίζοντας το δέντρο του εθνικισμού.

Για το λόγο αυτό θρηνούμε όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μεγάλη Εκκλησία. Η Αγία Σοφία που είναι το διαμάντι που μας παρέδωσε ο Βυζαντινός Πολιτισμός, θα μπορούσε να παραμείνει ένας χώρος διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, καθώς κάθε πολιτισμός και θρησκεία αξίζουν το σεβασμό μας. Αν όμως έπρεπε οπωσδήποτε να αποκατασταθεί ο λατρευτικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας, τότε σίγουρα θα έπρεπε αυτός ο λατρευτικός χαρακτήρας να ταυτίζεται με την αρχικό σκοπό της κατασκευής της.

Μέχρι οι προσευχές μας να εισακουσθούν, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, υποστηρίζοντας σαν τους επτά στύλους από το βιβλίο των Παροιμιών τον Οίκο αυτό της Σοφίας, βοηθώντας με κάθε τρόπο τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, την Εκκλησία που ίδρυσε ο Απόστολος Ανδρέας. Διότι είναι αυτός ακριβώς ο Θρόνος του Αποστόλου που συνεχίζει την οικουμενική αποστολή που είναι χαραγμένη σε κάθε πέτρα της Αγίας Σοφίας.

Σήμερα θρηνούμε, αλλά όχι όπως «οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα» (Α´ Θεσ. 4:13), διότι ελπίζοντας στην ανάσταση, περιμένουμε και την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας.

Μετά πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος