Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας που αγωνίζονται για τη δημοκρατία

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για την ημέρα της ελληνικής επανάστασης εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει χαρακτηριστικά “κατά τη σημερινή ημέρα, καθώς ψάλλουμε νικητήριους και ευχαριστηριακούς ύμνους, προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία, οι οποίοι αγωνίζονται αυτή την ώρα εναντίον μιας ωμής και απάνθρωπης επίθεσης από τη γειτονική τους χώρα, μιας χώρας που αποτελείται στην πλειοψηφία της από αδελφούς ορθοδόξους χριστιανούς”.

Σε άλλο σημείο τόνισε “Σήμερα προσευχόμαστε όχι μόνο για τους ουκρανούς αδελφούς μας, αλλά και για όλους τους ομογενείς μας οι οποίοι βρίσκονται στη Μαριούπολη, πολεμώντας για την πατρίδα τους και για την ελευθερία, μαχόμενοι εναντίον του κακού. Και βέβαια σκεπτόμαστε με αποτροπιασμό τους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι στάλθηκαν από τους ηγέτες τους να σκοτώσουν την ίδια τους τη σάρκα και να χύσουν το ίδιο τους το αίμα”.

Παρατίθεται η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε» (Κοντάκιον της Θεοτόκου).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Κατά τη σημερινή ημέρα, καθώς ψάλλουμε νικητήριους και ευχαριστηριακούς ύμνους, προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία, οι οποίοι αγωνίζονται αυτή την ώρα εναντίον μιας ωμής και απάνθρωπης επίθεσης από τη γειτονική τους χώρα, μιας χώρας που αποτελείται στην πλειοψηφία της από αδελφούς ορθοδόξους χριστιανούς. Κατά τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση, τιμήσαμε πολλούς Έλληνες, οι οποίοι βοήθησαν τον αγώνα πολεμώντας για την ελευθερία της Ελλάδας και καταγόταν από την Οδησσό, το Κίεβο και άλλες περιοχές του σλαβικού κόσμου. Σήμερα προσευχόμαστε όχι μόνο για τους ουκρανούς αδελφούς μας, αλλά και για όλους τους ομογενείς μας οι οποίοι βρίσκονται στη Μαριούπολη, πολεμώντας για την πατρίδα τους και για την ελευθερία, μαχόμενοι εναντίον του κακού. Και βέβαια σκεπτόμαστε με αποτροπιασμό τους Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι στάλθηκαν από τους ηγέτες τους να σκοτώσουν την ίδια τους τη σάρκα και να χύσουν το ίδιο τους το αίμα.

Σήμερα, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της επανάστασης του 1821 για την ελευθερία, είναι μία ευκαιρία να στείλουμε την αγάπη και τις προσευχές μας και να συμπαρασταθούμε σε όλους εκείνους τους αδελφούς μας που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλήθεια, όπως οι ήρωες του 21 θυσιάζοντας τη ζωή τους για αυτά τα υπέρτατα αγαθά.

Με βαθιά περισυλλογή, αδιάλειπτη προσευχή και πνευματική εγρήγορση ας τιμήσουμε τους αγώνες τους υπέρ πίστεως και πατρίδας, ευχαριστώντας τους για την ελευθερία που όλοι μας απολαμβάνουμε στην Αμερική και στην Ελλάδα. Ας παρακαλέσουμε θερμά την υπεραγία Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία -η εικόνα της οποίας δεσπόζει στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μεσιτεύοντας υπέρ της ειρήνης για περισσότερο από χίλια χρόνια- να προστατεύει τους ήρωες της Ουκρανίας, όπως προστάτευσε τους ήρωες του 1821, χαρίζοντάς τους τη νίκη απέναντι σε άδικους και αδελφοκτόνους εχθρούς.

Μετά πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος