Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ως ενιαία Αρχιεπισκοπή, ας κρατήσουμε την ελπίδα μας για το μέλλον (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του φετινού ιστορικού Κληρικολαϊκού Συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, το οποίο όχι μόνο επιστρέφει μετά από πάνω από δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και τιμά την Εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία για την Έναρξη του Κληρικολαϊκού Κογκρέσου και την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Της Δοξολογίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Έψαλαν η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Εθνικό Φόρουμ Μουσικών της Εκκλησίας.

Τις εναρκτήριες ομιλίες προσέφεραν οι Συμπρόεδροι του Κληρικολαϊκού Κογκρέσου κ. Νίκος Καρακώστας και κ. Χρυσάνθης Δήμος, ο Γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Κογκρέσου κ. Θεόδωρος Μποζονέλης, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης κ. Έρικ Άνταμς, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Κατσιματίδης, η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών κ. Αρλήν Σιαβέλης Κελ, η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Μάριος Λυσιώτης και ο Καγκελάριος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής πάτερ Νεκτάριος Παπαζαφιρόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Παρατίθεται ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, για τον οποίο αυτό είναι το πρώτο προσωπικό Κληρικολαϊκό Συνέδριο από την ενθρόνισή του το 2019, είπε στην κεντρική ομιλία του: «Ως ενοποιημένη Αρχιεπισκοπή, ας εναποθέσουμε ελπίδα για το μέλλον – μια ελπίδα που θεμελιώνεται στην κληρονομιά του παρελθόντος μας και της δραστικής ενέργειάς μας στην παρούσα στιγμή. Έχουμε τα σταθερά θεμέλια. Και έχουμε το δυναμισμό να προχωρήσουμε.”

Ο Πατριάρχης αναγνώρισε επίσης τους δύο εν ζωή πρώην Αρχιεπίσκοπους Αμερικής, Σπυρίδωνα και Δημήτριο, που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, ως τιμώμενους για την εκατονταετία:

«Το να έχουμε αυτούς τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής μαζί μας είναι μια τεράστια τιμή, καθώς το γεγονός αυτό μας προσφέρει μια ακόμη καλύτερη ματιά στην ιστορία της Εκκλησίας μας εδώ στην Αμερική. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η παρουσία τους εδώ στο Εκατονταετές Κληρικολαϊκό μας Συνέδριο επιβεβαιώνει τη συνέχιση της ενότητάς μας, καθώς και τη διαιώνιση των πνευματικών δεσμών της πίστης και της ηγεσίας μας στο πέρασμα των αιώνων”.