Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι κυρίες της Φιλοπτώχου είναι οι πνευματικές μητέρες της εκκλησίας μας

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την εορτή των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στο έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής τονίζοντας ότι “Οι κυρίες της Φιλοπτώχου ασκούν την ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη με τον τρόπο που μας προτρέπει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο. Γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι ελεήμων, με συμπόνια για τον συνάνθρωπο, αναγνωρίζοντας και ανακουφίζοντας τα βάσανα των άλλων. Οι κυρίες της Φιλοπτώχου είναι οι πνευματικές και φυσικές μητέρες της εκκλησίας μας, μιμούμενες στην καλοσύνη και την αγάπη τον «Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς»”.

Παρατίθεται η Εγκύκλιος:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Γίνεσθε οῦν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστι» (Λουκ. 6:36).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης της Αρχιεπισκοπής μας τιμά τη μνήμη των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, την ημέρα της εορτής τους, την 1η Νοεμβρίου, προσφέροντας δωρεές για τις φιλανθρωπικές διακονίες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Οι κυρίες της Φιλοπτώχου ασκούν την ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη με τον τρόπο που μας προτρέπει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο. Γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι ελεήμων, με συμπόνια για τον συνάνθρωπο, αναγνωρίζοντας και ανακουφίζοντας τα βάσανα των άλλων. Οι κυρίες της Φιλοπτώχου είναι οι πνευματικές και φυσικές μητέρες της εκκλησίας μας, μιμούμενες στην καλοσύνη και την αγάπη τον «Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς».

Η αφοσίωση δε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η αγάπη μεταμορφώνεται μέσω των διακονιών του Πατριαρχείου, προς όφελος κάθε μέλους της Εκκλησίας μας.

Προτρέπω, λοιπόν, αυτή την Κυριακή, στις 29 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής των αγίων Αναργύρων, κάθε ενορία αλλά και κάθε ενορίτη ξεχωριστά, να στηρίξουν γεναιόδωρα το έργο των Φιλοπτώχων αδελφοτήτων της Αρχιεπισκοπής μας. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για το Νοσοκομείο του Μπαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί τόσους πολλούς αδελφούς και αδελφές στη Βασίλισσα των Πόλεων, αλλά και για όλες τις διακονίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά την οικουμένη. Πρεσβείαις των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ας γίνουμε όλοι μας ελεήμονες, καθώς και «ο Πατήρ ημών ο εν τοις ουρανοίς, οικτίρμων εστι».

Μετά πατρικής αγάπης εν Κυρίω Ιησού Χριστώ,
† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος