Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την εορτή των Παμεγίστων Ταξιαρχών εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει: Οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: «εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα». Ιδιαίτερα παρουσιάζονται όταν είναι ευπρόσδεκτοι από τους πιστούς. Αυτοί οι «λαθόντες άγγελοι» είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού, οι οποίοι μεταφέρουν το ευαγγέλιο της αγάπης του και της φανέρωσης του θελήματός του στις καρδιές μας, σαν μια εσωτερική αποκάλυψη από την παρουσία τους. ”

Αναφερόμενος στον «Οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ», ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος αναφέρει: “Eνθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον «Οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ» με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο. Αλλά μαζί με αυτούς, ας περιλάβουμε και όλους τους απανταχού ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές, ειδικά αυτούς που εγκαταβιώνουν σε οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Είναι άγγελοι με σημαντική εμπειρία ζωής και πλήρεις σοφίας, από τους οποίους πολλά έχουμε να ωφεληθούμε εάν τους προσφέρουμε φιλαδέλφεια, συντροφικότητα και αγάπη.”

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρει:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Τῆς φιλοξενίας μὴ ἐπιλανθάνεσθε· διὰ ταύτης γὰρ έλαθόν τινες ξενίσαντες ἀγγέλους»

Οι άγγελοι εμφανίζονται παντού και απρόσμενα, όπως μας υπενθυμίζει ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του: «εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα». Ιδιαίτερα παρουσιάζονται όταν είναι ευπρόσδεκτοι από τους πιστούς. Αυτοί οι «λαθόντες άγγελοι» είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού, οι οποίοι μεταφέρουν το ευαγγέλιο της αγάπης του και της φανέρωσης του θελήματός του στις καρδιές μας, σαν μια εσωτερική αποκάλυψη από την παρουσία τους. Με τον ίδιο τρόπο, ενθυμούμενοι το πολύτιμο καθίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας, τον «Οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ» με τους τροφίμους του, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας με τη σοφία τους, γίνονται πραγματικοί αγγελιοφόροι της αγάπης του Θεού στον κόσμο.

Αλλά μαζί με αυτούς, ας περιλάβουμε και όλους τους απανταχού ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές, ειδικά αυτούς που εγκαταβιώνουν σε οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα. Είναι άγγελοι με σημαντική εμπειρία ζωής και πλήρεις σοφίας, από τους οποίους πολλά έχουμε να ωφεληθούμε εάν τους προσφέρουμε φιλαδέλφεια, συντροφικότητα και αγάπη. Μπορεί να μην έχουν όλοι από τους ηλικιωμένους αδελφούς τη δυνατότητα να εγκαταβιώσουν στον οίκο ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, αλλά όλους έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε στη ζωή των κοινοτήτων μας. Αυτή την ημέρα και κάθε ημέρα, καθώς ενθυμούμαστε αυτό το μοναδικό καθίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, ας μη ξεχνούμε αυτή τη γενεά των «λαθόντων αγγέλων», οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο λίθο της εκκλησίας μας στην Αμερική.

Μετά της πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος