Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πνευματικός πατέρας για όλους τους ανθρώπους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη του Μεγάλου Εσπερινού κατά την εορτή του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρθολομαίου (Επισκοπικό) στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του ευχήθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαθαλομαίο για την ονομαστική του εορτή.

“Ήρθαμε ξανά στην υπέροχη εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου, ένα από τα μεγάλα αισθητικά επιτεύγματα του Μανχάταν”, είπε.

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πνευματικός πατέρας για όλους τους ανθρώπους, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι” και πρόσθεσε ότι “έχει σταθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνενοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην την επαίσχυντη στήριξή της σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο περιβάλλον και τη φύση μιλώντας για “τη σταθερή και ισχυρή υπεράσπιση του για το περιβάλλον” καθώς κι για “τη δέσμευσή του για έναν βιώσιμο πλανήτη” για όλους τους ανθρώπους.

“Το να βρισκόμαστε σε αυτήν την εκκλησία, δανεισμένη από μια άλλη χριστιανική παράδοση, είναι σημάδι της εκτεταμένης αγάπης μας για όλους τους ανθρώπους. Είναι μια συμβολική πράξη που πολλοί θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν μέσα από τα δικά τους φίλτρα παραπόνων, προκατάληψης και έλλειψης στοιχειώδους ανθρώπινης καλοσύνης”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στο όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι ο Χριστιανισμός μπορεί να θεωρηθεί ως θρησκεία αγάπης και διαλόγου και ότι “τα οράματα του Ευαγγελίου είναι αυτά που η Ορθόδοξη Εκκλησία επιδιώκει να ενσαρκώσει και να υποστηρίξει στον σύγχρονο κόσμο”.

Τέλος, ευχήθηκε: “Ας ευχαριστήσουμε τον Ελεήμονα Θεό μας, που χάρισε στην Εκκλησία και σε όλη την ανθρωπότητα ένα τέτοιον άνθρωπο, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης!”.