Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Να μη ξεχνάμε ότι οι πρεσβυτέρες μας είναι μαζί μας καθημερινά

Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Στην Κυριακή της Εθνικής Αδελφότητας των Πρεσβυτέρων αναφέρθηκε στην ποιμαντορική εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σημειώνοντας ότι: “Η παρουσία τους φανερώνει βαθιά πίστη με ηρεμία και απίστευτη ενέργεια”.

“Να μη ξεχνάμε ποτέ ότι οι πρεσβυτέρες μας είναι μαζί μας καθημερινά”, τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζουν τα παιδιά τους και τους ιερείς συζύγους τους, αποτελούν παράδειγμα πίστεως, ελπίδας και αγάπης, “προτρέποντας όλους εμάς όχι μόνο να ακούμε τους λόγους του Θεού, αλλά να τους φυλλάτουμε και να τους διατηρούμε στις καρδιές μας”.

Αναλυτικά η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου για την Κυριακή της Εθνικής Αδελφότητας των Πρεσβυτερών:

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ αναστάντι,

Χριστός Ανέστη!

Μενοῦνγε μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ φυλάσσοντες αὐτον. (Λουκ. 11:28)

Έφτασε επιτέλους η ημέρα που η Αρχιεπισκοπή μας αφιερώνει μία Κυριακή στις απανταχού πρεσβυτέρες της.

Η Κυριακή της Εθνικής Αδελφότητας των Πρεσβυτερών καθορίζεται ως η πιο κοντινή Κυριακή στην εορτή των αγίων αδελφών Μάρθας και Μαρίας. Δεν αφιερώσαμε την Κυριακή αυτή απλά επειδή οι πρεσβυτέρες μας δικαιούνται μία Κυριακή το έτος τιμής για την προσφορά τους στην Εκκλησία, αλλά μάλλον επειδή θέλουμε να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την αυταπάρνηση και τη θυσιαστική προσφορά τους στην Εκκλησία μας, που αποτελεί το Σώμα του Χριστού, κάθε Κυριακή αλλά και κάθε μέρα που περνάει.

Η παρουσία τους φανερώνει βαθιά πίστη με ηρεμία και απίστευτη ενέργεια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι προστάτες τους είναι οι αδελφές του Λαζάρου, η Μάρθα και η Μαρία, οι οποίες έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους στη διακονία των άλλων, με απίστευτη γαλήνη και ηρεμία.

Διαβάζουμε για τις αδελφές του Λαζάρου κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου σε όλες τις θεομητορικές εορτές (Λουκά ι´: 38-42, ια´:27-28) και ειδικά κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Στη συγκεκριμένη περικοπή του Ευαγγελίου του Λουκά, ο παραλληλισμός της διακονίας των δύο αδελφών με την ακούραστη προσευχητική διακονία που προσφέρουν οι πρεσβυτέρες στην Εκκλησία είναι ολοφάνερος.

Η περικοπή καταλήγει με τη διαβεβαίωση του Κυρίου «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν». Με αυτή τη διαβεβαίωση αντιλαμβανόμαστε ότι η Μάρθα και η Μαρία μιμούνται την ίδια τη Θεοτόκο, όπως ακριβώς και οι πρεσβυτέρες μας, με την αφοσίωσή τους τόσο στις οικογένειές τους όσο και στην Εκκλησία και για το λόγο αυτό τις οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Έτσι λοιπόν, ας τιμήσουμε τις θυσίες και την ανεκτίμητη εργασία τους κατά την Κυριακή αυτή, κάθε χρόνο, με εκδηλώσεις τιμής αφιερωμένες στις πρεσβυτέρες μας. Αλλά να μη ξεχνάμε ποτέ ότι οι πρεσβυτέρες μας είναι μαζί μας καθημερινά, υποστηρίζοντας τα παιδιά τους και τους ιερείς συζύγους τους, αποτελώντας παράδειγμα πίστεως, ελπίδας και αγάπης, προτρέποντας όλους εμάς όχι μόνο να ακούμε τους λόγους του Θεού, αλλά να τους φυλλάτουμε και να τους διατηρούμε στις καρδιές μας.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
 
† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος