Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Κάθε ημέρα που περνάει είναι δώρο Θεού

“Εισερχόμαστε στο νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου μετά από μία δύσκολη χρονιά, η οποία άφησε βαθειά ίχνη πόνου και απωλείας στις καρδιές μας. Το υποδεχόμαστε, όμως, με πίστη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες, με την ίδια βεβαιότητα ότι κάθε ημέρα που περνάει είναι δώρο Θεού, ακόμη ένα σταυροδρόμι στο δρόμο μας, μία επιπλέον ηλιαχτίδα φωτός, έστω και αν αυτός ο Ιανουάριος φαντάζει ο σκοτεινότερος όλων. Θαρσείτε όμως!” τονίζει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Ποιμαντορική εγκύκλιο του για την Πρωτοχρονιά.

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ο κ. Ελπιδοφόρος: “Με την είσοδό μας στο νέο ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου, ας είμαστε πραγματικά ευλογημένοι με την αγάπη του, έτσι ώστε και εμείς να γίνουμε ευλογία για τους άλλους ανθρώπους, και με αυτό τον τρόπο να χαρίσει ο Κύριος σε όλους υγεία, ασφάλεια και πληρότητα χαράς κατά το νέο έτος 2021”

Αναλυτικά η Ποιμαντορική Εγκύκλιος:

«Ο εν τη αφάτω σου μακροθυμία καταξιώσας ημάς εις νέον ενιαυτόν εισελθείν·
αυτός πανάγαθε Δέσποτα, την είσοδον ταύτην τη θεία σου χάριτι ευλόγησον»
(Ευχή της Δοξολογίας επί τη Πρώτη του Νέου Έτους).

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Εισερχόμαστε στο νέο έτος της χρηστότητος του Κυρίου μετά από μία δύσκολη χρονιά, η οποία άφησε βαθειά ίχνη πόνου και απωλείας στις καρδιές μας. Το υποδεχόμαστε, όμως, με πίστη και ελπίδα για καλύτερες ημέρες, με την ίδια βεβαιότητα ότι κάθε ημέρα που περνάει είναι δώρο Θεού, ακόμη ένα σταυροδρόμι στο δρόμο μας, μία επιπλέον ηλιαχτίδα φωτός, έστω και αν αυτός ο Ιανουάριος φαντάζει ο σκοτεινότερος όλων. Θαρσείτε όμως! Γνωρίζουμε ότι η πανδημία βρίσκεται προς το τέλος της και θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, ίσως λίγο διαφορετικά από πριν, αλλά και αυτό ας είναι ευλογημένο!

Αγαπητοί μου χριστιανοί, το προηγούμενο έτος μας προετοίμασε για το νέο έτος 2021 διδάσκοντάς μας την προσωρινότητα των αγαπημένων μας ανθρώπων, το ότι οφείλουμε να μεριμνούμε για τον πόνο των συνανθρώπων μας περισσότερο παρά για τον εαυτό μας και ότι το φως του Χριστού μπορεί να λάμψει στις καρδιές μας, παρά τα εμπόδια στη λατρεία που έφερε η πανδημία.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του νέου έτους, οκτώ ημέρες από τη γέννηση του Σωτήρος, εορτάζουμε την περιτομή και την ονοματοδοσία του Κυρίου μας καθώς και την εορτή του αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Ο Κύριος λαμβάνει «το υπέρ παν όνομα» Ιησούς, κατά την παραγγελία του Αγγέλου. Με την επίκληση αυτού του ονόματος σωζόμαστε από την αμαρτία, το φόβο, το θάνατο. Ο Μέγας Βασίλειος μας υπενθυμίζει ότι με την έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, με την ευσπλαχνία για τον πόνο των άλλων, η πίστη αυτή γίνεται έργο και μας οδηγεί στη σωτηρία των ψυχών και των σωμάτων. Σε αυτό το δρόμο κινείται η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας λειτουργώντας την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, όπου η αγάπη και η ευσπλαχνία εκδηλώνονται προς όλους όσους έχουν ανάγκη.

Με την είσοδό μας στο νέο ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου, ας είμαστε πραγματικά ευλογημένοι με την αγάπη του, έτσι ώστε και εμείς να γίνουμε ευλογία για τους άλλους ανθρώπους, και με αυτό τον τρόπο να χαρίσει ο Κύριος σε όλους υγεία, ασφάλεια και πληρότητα χαράς κατά το νέο έτος 2021.

Μετά πατρικής αγάπης εν Χριστώ Ιησού.
 † ο Αμερικής Ελπιδοφόρος