Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η ημέρα του «ΟΧΙ» είναι ημέρα μνήμης του θάρρους του Ελληνικού λαού

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την ημέρα του «ΟΧΙ» εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην Εγκύκλιό του αναφέρει “Η ημέρα του «ΟΧΙ» είναι μία ημέρα μνήμης του θάρρους, της γενναιότητος, της αυταπάρνησης και της αποφασιστηκότητος του Ελληνικού λαού κατά τις μαύρες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξυμνούμε τους ήρωες του 1940, οι οποίοι στάθηκαν ως ασάλευτοι πύργοι απέναντι στα κύματα του φασισμού που απειλούσαν να κατακλύσουν όλο τον ελεύθερο κόσμο και εμπνεόμαστε με κουράγιο, ότι όλοι αυτοί που θυσιάστηκαν και ταπεινώθηκαν, «ανέστησαν και ανωρθώθησαν».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος στους ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τόνισε “Η τόλμη τους αυτή, όταν όλα έδειχναν την απελπισία, προήλθε από τη βαθιά πίστη τους στο Θεό, ο οποίος είναι ο κύριος της ζωής και του θανάτου. Είναι τελικά αυτή η βαθιά αγάπη για την πατρίδα που τους έκανε να αφήσουν τα σπίτια τους και την εστία τους πολεμώντας για την ελευθερία στα απόμακρα βουνά και στα λαγκάδια”.

Παρατίθεται η σχετική Εγκύκλιος

28 Οκτωβρίου 2023

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Ημείς δε ανέστημεν και ανωρθώθημεν. Αλληλούια»

(Δοξολογία των Νικητηρίων επί τη 28η Οκτωβρίου).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η ημέρα του «ΟΧΙ» είναι μία ημέρα μνήμης του θάρρους, της γενναιότητος, της αυταπάρνησης και της αποφασιστηκότητος του Ελληνικού λαού κατά τις μαύρες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξυμνούμε τους ήρωες του 1940, οι οποίοι στάθηκαν ως ασάλευτοι πύργοι απέναντι στα κύματα του φασισμού που απειλούσαν να κατακλύσουν όλο τον ελεύθερο κόσμο και εμπνεόμαστε με κουράγιο, ότι όλοι αυτοί που θυσιάστηκαν και ταπεινώθηκαν, «ανέστησαν και ανωρθώθησαν». Είτε σε αυτή τη ζωή, είτε στην άλλη, αυτοί οι ήρωες συμβολίζουν την ανάσταση, διότι η Ελλάδα χάρη σε αυτούς επέζησε μιας από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της, την «Κατοχή», και κατόρθωσε να αναστηθεί ελεύθερη ξανά.

Όταν θυμούμαστε αυτούς τους ήρωες, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να ήταν μέλη των οικογενειών μας, αναγνωρίζουμε σε αυτούς αυτό το πνεύμα της ελευθερίας, που τόσο τιμούμε σήμερα. Ανέλαβαν τη φοβερή εκείνη ευθύνη να υπερασπίσουν το έθνος τους απέναντι στους εισβολείς, με κίνδυνο να χάσουν τα πάντα. Η τόλμη τους αυτή, όταν όλα έδειχναν την απελπισία, προήλθε από τη βαθιά πίστη τους στο Θεό, ο οποίος είναι ο κύριος της ζωής και του θανάτου. Είναι τελικά αυτή η βαθιά αγάπη για την πατρίδα που τους έκανε να αφήσουν τα σπίτια τους και την εστία τους πολεμώντας για την ελευθερία στα απόμακρα βουνά και στα λαγκάδια.

Αγαπητοί μου χριστιανοί, ας τιμήσουμε τη μνήμη τους με ύμνους ευγνωμοσύνης και με μνημόσυνα αγάπης. Ας διηγηθούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας τις ιστορίες τους, γεμάτες από αυταπάρνηση και ηρωισμό, που ενέπνευσαν τόσο πολύ τον σύγχρονό τους κόσμο, ώστε ο Γουίνστον Τσώρτσιλ να αναφωνήσει με θαυμασμό:

«Δε θα λέμε πιά ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες!»

Μετά πατρικής εν Κυρίω αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος