Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η Φιλόπτωχος μας δείχνει το παράδειγμα της γεναιοδωρίας

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, ημέρα αφιερωμένη στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα, εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει, “η Κυριακή κατά την οποία αναγινώσκουμε την παραβολή του καλού σαμαρείτη είναι αφιερωμένη στις καλές εν Χριστώ αδελφές της Φιλοπτώχου. Η διακονία τους στην Εκκλησία και στην ανθρωπότητα ξεπερνάει τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων για οποιοδήποτε λόγο. Για τη Φιλόπτωχο αρκεί να είσαι άνθρωπος εν ανάγκη, για να ξεχειλίσει η αγάπη και η συμπάθεια”.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προτρέπει την εκκλησιαστική κοινότητα, “ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τις αδελφές του Κυρίου μας και με τη διακονία αγάπης που μας δείχνουν, ας επεκτείνουμε την αγάπη μας σε κάθε «πλησίον», γνωστό η άγνωστο, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε μία οικογένεια με ένα Θεό παντοκράτορα”.

Ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρει:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Και τις εστίν μου πλησίον;» (Κατά Λουκάν 10:29).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Αυτή η Κυριακή που είναι αφιερωμένη στην Εθνική Φιλόπτωχο Αδελφότητα, αποτελεί μια ευκαιρία να τιμήσουμε, ευφραινόμενοι, την τόσο μεγάλη προσφορά αγάπης και το έργο των κατά τόπους παραρτημάτων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος σε όλη τη χώρα. Η αδιάκοπη και αποτελεσματική παρουσία τους σε κάθε είδους φιλανθρωπία, απαντά στην ερώτηση του νεαρού νομικού, την οποία απευθύνει στο Χριστό, για το ποιος είναι ο πλησίον που οφείλουμε να αγαπούμε σαν τον εαυτό μας, σύμφωνα με τη δεύτερη και μεγάλη εντολή: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (Λευιτικόν 19:18). Για δεκαετίες, η απάντηση της Φιλοπτώχου στην ερώτηση του νεαρού «Και ποιος είναι ο πλησίον;» είναι η ίδια «ο κάθε ένας αδελφός».

Για αυτό το λόγο, η Κυριακή κατά την οποία αναγινώσκουμε την παραβολή του καλού σαμαρείτη είναι αφιερωμένη στις καλές εν Χριστώ αδελφές της Φιλοπτώχου. Η διακονία τους στην Εκκλησία και στην ανθρωπότητα ξεπερνάει τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων για οποιοδήποτε λόγο. Για τη Φιλόπτωχο αρκεί να είσαι άνθρωπος εν ανάγκη, για να ξεχειλίσει η αγάπη και η συμπάθεια.

Η Φιλόπτωχος μας δείχνει το παράδειγμα της γεναιοδωρίας και της αυταπάρνησης στην πράξη. Φωτίζουν τις ψυχές μας και ανακαλύπτουμε πόσα αλήθεια μπορούμε να κάνουμε για την αγάπη του πλησίον μας. Ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τις αδελφές του Κυρίου μας και με τη διακονία αγάπης που μας δείχνουν, ας επεκτείνουμε την αγάπη μας σε κάθε «πλησίον», γνωστό η άγνωστο, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε μία οικογένεια με ένα Θεό παντοκράτορα.

Μετά της πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος