Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Η εορτή των τριών Ιεραρχών είναι και η ετήσια εορτή της ελληνικής παιδείας

© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των ελληνικών γραμμάτων εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στην Εγκύκλιο αναφέρει χαρακτηριστικά “η μετοχή στην εμπειρία της ορθοδόξου εκκλησίας και στον ελληνισμό είναι τελικά αυτή που καθορίζει την ταυτότητα του προσώπου ως χριστιανού και ως έλληνα. Αυτή ακριβώς την έννοια έχει το βάπτισμα ως εμβύθιση στο νερό και για αυτό είναι τόσο σημαντικό. Η εμβύθιση στο ευαγγέλιο και στην παιδεία σημαίνει την πνευματική και γνωσιολογική πληρότητα του ανθρώπου” και συνεχίζει λέγοντας “η σημερινή εορτή των τριών ιεραρχών είναι τρανή απόδειξη της αρμονίας που επέρχεται στη ζωή της εκκλησίας και της κοινωνίας όταν αναπτύσσονται η παιδεία και η πίστη παράλληλα”.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντας» (Ισοκράτους, Λόγος Πανηγυρικός 4:50).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η εορτή των τριών Ιεραρχών, δηλαδή Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είναι και η ετήσια εορτή της ελληνικής παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού, των ελληνικών γραμμάτων.

Το ρητό που διαβάσαμε στην αρχή της εγκυκλίου είναι παρμένο από τον τέταρτο πανηγυρικό λόγο του φημισμένου ρήτορα Ισοκράτη (436-338 π.Χ.) και βρίσκεται χαραγμένο στην προμετωπίδα της εισόδου της Γενναδίου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα. Θα μπορούσε να είχε ειπωθεί από το στόμα των τριών ιεραρχών, καθώς για αυτούς η παιδεία κατανοείται ως η ανακεφαλαίωση της εκπαίδευσης, της γλώσσας και του πολιτισμού. Βέβαια, οι τρεις ιεράρχες θα προχωρούσαν ακόμη περισσότερο καθώς εύκολα θα μπορούσαν να πούν, «μάλλον χριστιανοί καλείσθαι τους της πίστεως της ημετέρας μετέχοντας».

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή στην εμπειρία της ορθοδόξου εκκλησίας και στον ελληνισμό είναι τελικά αυτή που καθορίζει την ταυτότητα του προσώπου ως χριστιανού και ως έλληνα. Αυτή ακριβώς την έννοια έχει το βάπτισμα ως εμβύθιση στο νερό και για αυτό είναι τόσο σημαντικό. Η εμβύθιση στο ευαγγέλιο και στην παιδεία σημαίνει την πνευματική και γνωσιολογική πληρότητα του ανθρώπου. Εμείς που θέλουμε να ονομαζόμαστε «ορθόδοξοι χριστιανοί» γνωρίζουμε ότι στην παράδοσή μας ποτέ δεν υπήρξε αντίθεση μεταξύ της παιδείας και της πίστεως. Η σημερινή εορτή των τριών ιεραρχών είναι τρανή απόδειξη της αρμονίας που επέρχεται στη ζωή της εκκλησίας και της κοινωνίας όταν αναπτύσσονται η παιδεία και η πίστη παράλληλα.

Επομένως αγαπητοί μου ορθόδοξοι χριστιανοί, ας εορτάσουμε τη σημερινή εορτή βαδίζοντας στους δρόμους που μας έδειξαν οι τρεις μέγιστοι φωστήρες της παιδείας και της πίστεως, επιβεβαιώνοντας έτσι την πνευματική και ιστορική συνέχεια της εκκλησίας μας. Ας γίνουμε, λοιπόν, μέτοχοι των υψηλών αγαθών της παιδείας και της ορθοδόξου πίστεως, ως «θείας κοινωνοί φύσεως» (Β´ Πέτρου 1:4).

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος