Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Επιστρέφω στις ΗΠΑ πολύ πιο αισιόδοξος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ παραγωγικής και επιτυχημένης συνάντησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με αδελφούς Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το θέμα του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής και να λάβουν τις οδηγίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για το σημαντικό αυτό θέμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και τους Μητροπολίτες για την αποδοχή της πρόσκλησής του να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη και να μοιραστούν σκέψεις και ενδοιασμούς σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2022, με τη σύσταση Μικτής Επιτροπής για την τροποποίηση του ισχύοντος Συντάγματος.

Κατόπιν σχετικής προτροπής του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος σε ειδικές συνεδρίες για να επανεκτιμηθεί το υπάρχον «κανονικόν θεμέλιον του διοικητικού σχήματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής», και «η εν καιρώ γενησομένη διαρρύθμισις των εσωτερικών ορίων αυτής επί εμπραγμάτου βάσεως» όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα εξακολουθήσει να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική και να συζητά με το πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής το μελλοντικό Σύνταγμα, όπως το οραματίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη όλων, κληρικών και λαϊκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε σχετικά: «Επιστρέφω στις ΗΠΑ πολύ πιο αισιόδοξος μετά από τις αδελφικές συζητήσεις που είχαμε σε πνεύμα ενότητας.

Το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση μας με τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είμαι ευγνώμων στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη για το όραμά, τη δύναμη και την καθοδήγησή του, αλλά και στους αδελφούς Μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν με αγάπη, για το μέλλον αυτής της σημαντικής επαρχίας του Θρόνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η ελαχιστότης μου και οι αδελφοί ιεράρχες απευθύνουμε πατρικές ευχές για τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αμερικής».