Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Τα παιδιά στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για το 1821

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η Ενορία της Αγίας Παρασκευής Taigum, στη Βρισβάνη, πραγματοποίησε την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, στην κατασκήνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που βρίσκεται στο Bribie Island, την εναρκτήρια εκδήλωση της κύριας φάσης των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Κατά την εκδήλωση περιγράφηκε σε αδρές γραμμές η συνεισφορά κάθε πατριώτη και ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών στην απελευθέρωση του Γένους και του Έθνους. Αναλυτικότερα, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Παναγιώτης Καπανδρίτης ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους καλή και ευλογημένη χρονιά, και προσκάλεσε τον κόσμο να παρακολουθεί το πλούσιο πρόγραμμα της Ενορίας με τις εκδηλώσεις της επετείου.

Παρουσιάστηκαν επίσης δύο ομιλίες, η πρώτη, στα Ελληνικά, από την κ. Παρασκευή Μπαρμπαρίγου, σύμβουλο ψυχικής υγείας, υπεύθυνη εκδηλώσεων της νεολαίας της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής και δασκάλα στο απογευματινό Ελληνικό Σχολείο, και η δεύτερη, στα Αγγλικά, από τη Δέσποινα Πούλλα, μαθήτρια της 12ης τάξης του Ελληνικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής Taigum.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από μικρούς και μεγάλους.

“Θεωρήσαμε καθήκον μας να αφιερώσουμε αυτήν την πρώτη εκδήλωση στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ενορίας. “Κι αυτό γιατί επιλέξαμε να βρισκόμαστε σε έναν χώρο – την κατασκήνωση στο Bribie Island – που είναι κατ’ εξοχήν αφιερωμένος στα παιδιά”, επισημαίνεται.

Ακόμη, η Ενορία στέλνει το δικό της μήνυμα για τη σπουδαία επέτειο: “Πάνε 200 χρόνια από την αρχή μιας καινούριας ζωής, από την αποτίναξη μιας άδικης σκλαβιάς. Οι πρόγονοί μας κατέδειξαν ότι πρέπει κι εμείς να πολεμάμε και απέδειξαν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά σημαντική και οφείλουμε όλοι, ειδικά οι γονείς, να συμμετέχουμε και να διδάσκουμε στα παιδιά μας, όπου γης κι αν βρίσκονται, για τη μεγάλη κληρονομιά αίματος και θυσίας που έχουν λάβει ως ιερή παρακαταθήκη”.