Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Τον Ιούλιο η εκλογή του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης

© GOA/Dimitrios Panagos

Στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις συνεχείς εξελίξεις αναφορικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος πρότεινε επίσης στην Αγία και Ιερά Σύνοδο να διοριστεί Μητροπολίτης ως Ιεράρχης της σημερινής Μητρόπολης Νέας Ιερσέης. Η Σύνοδος συμφώνησε ομόφωνα.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καταστατικό, ο ιεράρχης που είναι υπεύθυνος για τη Μητρόπολη του Νιου Τζέρσεϊ πρέπει να είναι ο Μητροπολίτης του Νιου Τζέρσεϊ. Κατά συνέπεια, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος θα συγκληθεί στις 5 Ιουλίου αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Ο Επίσκοπος Μήδειας κ. Απόστολος, ο οποίος σήμερα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες για τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης.

Πριν από το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πραγματοποίησε την πρώτη από μια σειρά διαδυκτιακών συναντήσεων με διακεκριμένους κληρικούς από την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, τη Μητρόπολη Βοστώνης και τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης με περισσότερους από 150 συνολικά κληρικούς να συμμετέχουν με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση των προτεινόμενων αναθεωρήσεων του Καταστατικού Χάρτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια προγραμματίζεται να συναντηθεί δια ζώσης με την αδελφότητα των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου στις 7 Ιουλίου 2023. Στις 5 Ιουλίου προγραμματίζεται διαδυκτιακή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ντιτρόιτ, την 1η Αυγούστου με τους κληρικούς της Μητροπόλεως Ατλάντα, την 3η Αυγούστου με τους κληρικούς της Μητροπόλεως Ντένβερ, την 3η Αυγούστου με τους κληρικούς της Μητροπόλεως Πίτσμπουργκ και την 11η Αυγούστου με τους κληρικούς της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.