Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Το ξύλο του Σταυρού μας επισκιάζει με τα θεραπευτικά του φύλλα

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στην εγκύκλιο αυτή απεικονίζει τον Σταυρό ως σύμβολο θεραπείας, μεταμόρφωσης και λύτρωσης, προσκαλώντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στην αποστολή της σωτηρίας του. Δίνοντας έμφαση στην καθολική πρόσκληση να φέρουν τον σταυρό τους και να ακολουθήσουν τον Χριστό, η Εγκύκλιος ενθαρρύνει τα άτομα να διακρίνουν τις κλίσεις τους, ιδιαίτερα στην ιερωσύνη και καλεί σε υποστήριξη και ενθάρρυνση όσων ακολουθούν θεολογική εκπαίδευση στο Ελληνικό Κολλέγιο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Επιπλέον, προτρέπει σε οικονομική βοήθεια για τους φοιτητές που ανταποκρίνονται στην κλήση να υπηρετήσουν την ιερωσύνη, τονίζοντας τη δια βίου θυσία και δέσμευση που αυτή συνεπάγεται.

Τέλος, η Εγκύκλιος προτρέπει τους πιστούς να αγκαλιάσουν το μήνυμα του Τιμίου Σταυρού κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, βρίσκοντας δύναμη για να συνεχίσουν το πνευματικό τους ταξίδι προς το Πάσχα.

Παρατίθεται η σχετική Εγκύκλιος

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Και τα φύλλα του ξύλου εις θεραπείαν των εθνών» (Αποκάλυψις Ιωάννου 22:2).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει την όαση της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως. Σήμερα το ξύλο του Σταυρού μας επισκιάζει με τα θεραπευτικά του φύλλα και τους καρπούς, ενώ τα άνθη με τα οποία το προσκυνούμε στις ιερές ακολουθίες αντανακλούν την ζώσα δόξα του. Ο σταυρός, από όργανο βασανισμού και θανάτου, γίνεται το δένδρο της αιωνίου ζωής. Καλούμαστε σήμερα να μετάσχουμε σε αυτή την πορεία λύτρωσης και σωτηρίας που μας δείχνει ο ζωοποιός Σταυρός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε να εκδίδει κάθε χρόνο Εγκύκλιο, κατά την Κυριακή της Προσκυνήσεως του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ο Κύριος προσκαλεί τον καθέναν από εμάς, «να άρει το σταυρόν αυτού και να τον ακολουθήσει». Να βαδίσουμε δηλαδή στο ίδιο μονοπάτι της αγάπης και της θυσίας που βάδισε ο ίδιος προς το Γολγοθά και τον τάφο. Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται προς κάθε χριστιανό, είτε έχουμε αντιληφθεί αυτή την κλήση είτε όχι. Μία ιδιαίτερη «κλήση» νιώθουν όσοι ποθούν την ιερωσύνη διά της επιθέσεως των χειρών. Νιώθουν να προσκαλούνται να υπηρετήσουν το Χριστό και την Εκκλησία του ως κληρικοί. Έτσι, αφού συμβουλευτούν τον ιερέα της ενορίας τους και τον ιεράρχη τους, κατευθύνονται προς το αγαπημένο μας Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, για να κάνουν τις σπουδές που οδηγούν στη χειροτονία. Είναι αδήριτη ανάγκη να ενθαρρύνουμε όλοι μας τον ευγενή αυτό στόχο και να γεμίσουμε το Ελληνικό Κολλέγιο και την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού με υποψηφίους κληρικούς που θα διακονήσουν τις επόμενες γεννεές της Εκκλησίας μας στην Αμερική.

Κατά την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, όπου η νηστεία μας εξυψώνεται με την ελεημοσύνη, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να κάνουμε μία προσφορά στην αγαπημένη μας Θεολογική Σχολή, δίδοντας απτή οικονομική υποστήριξη σε όσους ανταποκρίνονται στην ιερατική κλήση του Κυρίου. Αυτοί που ανέλαβαν να άρουν τον σταυρό της διακονίας ως κληρικοί, είτε ως διάκονοι, ως πρεσβύτεροι η ως αρχιερείς, καλούνται διά βίου να θυσιάσουν το προσωπικό τους θέλημα και σίγουρα αξίζουν την υποστήριξη και την εκτίμησή μας.

Ας ανταπακριθούμε λοιπόν σήμερα θετικά στο κάλεσμα του Κυρίου κατά δύναμιν ο καθένας, για να εισέλθουμε και να δροσισθούμε στην όαση της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκεί θα βρούμε την αναψυχή και τη θεραπεία που πηγάζει από το Δένδρο της Αιωνίου Ζωής, αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε το πνευματικό μας ταξίδι της Μ. Τεσσαρακοστής προς το Άγιο Πάσχα.

Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

† ο Βοστώνης Μεθόδιος

† ο Ατλάντας Αλέξιος

† ο Ντιτρόιτ Νικόλαος

† ο Πιττσβούργου Σάββας

† ο Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος

† ο Νέας Ιερσέης Απόστολος

† ο Σικάγου Ναθαναήλ