Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Συνεδρίασε η Επαρχιακή Σύνοδος – Τοποτηρητής στο Ντένβερ ο Μητροπολίτης Σικάγου

Φωτογραφία: © GOA/Dimitrios Panagos

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε σήμερα στη συνεδρία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, συνελθούσα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, για να ορισθεί, κατά την τάξη και σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Τοποτηρητή της χηρευούσης πλέον Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ, μετά την υποβολή παραίτησης του Σεβασμιωτάτου κ. Ησαΐα και την εν συνεχεία εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο (23 Μαρτίου 2024) σε Μητροπολίτη Λύστρων.

Συζητήσεως γενομένης, ως Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ μέχρι την ενθρόνιση του διαδόχου του Σεβ. Μητροπολίτου Λύστρων κ. Ησαΐου ορίσθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

Η κατάρτιση του τριπροσώπου βάσει του οποίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εκλέξει τον επόμενο Μητροπολίτη Ντένβερ θα γίνει σε προσεχή συνεδρία της Ι. Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Ντένβερ κ. Ησαϊας, παραιτήθηκε από τη θέση του με την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κάνει αποδεκτή την παραίτησή του στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου. Ο από Ντένβερ Ησαϊας, εξελέγη Μητροπολίτης Λύστρων.

Συγκίνηση προκάλεσε τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και σε όλη την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Αμερικής, ιδιαίτερα δε της Ι. Μητρόπολης Ντένβερ, η υποβολή της παραίτησης του Μητροπολίτη κ. Ησαΐα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε τα εξής:

«Αποχαιρετώντας από την ενεργό υπηρεσία τον πολιό και εκλεκτό ιεράρχη μας Σεβ. κ. Ησαΐα, ασπάσθηκα την παρελθούσα Πέμπτη την δεξιά του στην Ι. Μονή των Ταξιαρχών Kendalia Τέξας όπου εφησυχάζει από καιρού και τον ευχαρίστησα για την πολυετή και πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή μας από κάθε θέση, στην οποία τον κάλεσε εκάστοτε η Εκκλησία. Εύχομαι ο Κύριος να τον πολυετεί έτι περαιτέρω, με υγεία ακατάβλητη και να μας φωτίσει να εκλέξουμε αντάξιο διάδοχό του».