Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Εμφάνισαν πλεόνασμα οι οικονομικές καταστάσεις για το 2022

Τα οικονομικά στοιχεία για το 2022 και το α΄ τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, σηματοδοτώντας το πέμπτο συνεχόμενο έτος που ο προϋπολογισμός της είναι ισορροπημένος, με τα έσοδα μάλιστα να υπερβαίνουν τις δαπάνες.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, “τα οικονομικά αποτελέσματα αντανακλούν τη συνεχή υποστήριξη από τις ενορίες μας και τις χορηγίες στην Αρχιεπισκοπή, ενώ οι δαπάνες μας που συνάδουν με τις προτεραιότητες μας, είναι δημοσιονομικά συνεπείς. Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να μοιραζόμαστε την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής με τους πιστούς μας, με ανοιχτό και διαφανή τρόπο”.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, τα έσοδα για το 2022 αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατ. Δολάρια στα 38,2 εκατ. Δολάρια χάρη στο κληρικό-λαϊκό συνέδριο που διοργανώθηκε τον Ιούλιο του 2022, στις δραστηριότητες για τα 100 έτη της Αρχιεπισκοπής, στις δαπάνες περιορισμένων εισφορών που ελήφθησαν στο προηγούμενο έτος και στην εκ νέου αύξηση των εσόδων μετά την πανδημία.

Η συνεισφορά από το Leadership 100 ανήλθε στα 4,3 εκατ. Δολάρια το 2022 σε σχέση με τα 1,9 εκατ. Δολάρια το 2021, και περιλαμβάνει ένα πολυετές δώρο 2 εκατ. Δολαρίων, για το St. Michael Home.
Τα συνολικά έσοδα από τις δεσμεύσεις από τις ενορίες, αυξήθηκαν επίσης το 2022.

“Η αύξηση των εσόδων σε όλες τις κατηγορίες, καταδεικνύει τη ζωντάνια της Αρχιεπισκοπής και τη δέσμευση των πιστών στα έργα μας”, αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 37,4 εκατ. Δολάρια το 2022, με το ποσό των 7 εκατ. Δολαρίων εξ αυτών, να πηγαίνουν απευθείας για την υποστήριξη των Μητροπόλεων της Αρχιεπισκοπής.

Η στήριξη κατά προτεραιότητα του Τίμιου Σταυρού του Ελληνικού Κολλεγίου, συνεχίστηκε και ανήλθε στα 3,5 εκατ. Δολάρια και η συνολική στήριξη από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, διαμορφώθηκε στα 1,7 εκατ. Δολάρια.

Άλλα 15 εκατ. Δολάρια δαπανών αφορούν σε υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής, σε στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Τα έσοδα υπερέβησαν τις δαπάνες κατά 0,822 εκατ. Δολάρια, ενώ υπήρξε έλλειμμα στη συνολική μεταβολή των καθαρών στοιχείων του ενεργητικού εξαιτίας των επενδυτικών ζημιών που σημειώθηκαν στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, λόγω των μεταβολών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και των δαπανών των restricted funds.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2023 ήταν σύμφωνα με την τάση που επικράτησε το 2022, και αντίστοιχα των προσδοκιών της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις συνολικές δεσμεύσεις των ενοριών παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων που είχαν προϋπολογιστεί για το 2023 και οι ταμειακές ροές ήταν θετικές στο τρίμηνο.

Επίσης, η χρηματοδότηση για το Ελληνικό Κολλέγιο του Τίμιου Σταυρού συνεχίστηκε στο α΄ τρίμηνο του 2023, με βάση τις ταμειακές ανάγκες της Σχολής.