Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στο Port Augusta και ιεραποστολική περιοδεία στο εσωτερικό της αυστραλιανής ηπείρου

Port Augusta

Στην επαρχιακή πόλη Port Augusta, μια από τις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις της Νοτίου Αυστραλίας (με πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκων), βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.

Κάποτε, στην πόλη αυτή ανθούσε η ελληνική κοινότητα και οι πιστοί δημιούργησαν την ενορία και έκτισαν τον ναό του Αγίου Ιωάννου. Πλέον, εκεί παραμένουν ελάχιστοι Ορθόδοξοι (μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών), κι έτσι ο ναός «ζωντανεύει» από τις προσκυνηματικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται με την πνευματική επιστασία του Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, εξ ονόματος και με τις προσευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται στις γιορτές του Αγίου, με κυριότερη την ημέρα της αποτομής της τιμίας κεφαλής αυτού στις 29 Αυγούστου. Ο ναός και οι βοηθητικοί χώροι συντηρούνται με αγάπη από τους ελαχίστους εναπομείναντας ορθοδόξους πιστούς, καθώς και από πιστούς, τόσο της Ενορίας-Κοινότητος Αγίου Γεωργίου στην γειτονική πόλη Port Pirie, όσο και της Αδελαΐδος.

Δοθέντος ότι η πόλη Port Augusta απέχει οδικώς από την Αδελαΐδα τρεισήμισι ώρες, ο Επίσκοπος, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, αξιοποίησε το προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη χρησιμοποιώντας την πόλη ως βάση για ποιμαντικές ιεραποστολικές εξορμήσεις σε πλέον απομακρυσμένες κοινότητες, συγκεκριμένα δε στο Coober Pedy και στο Broken Hill.

Η ιεραποστολική ομάδα του Επισκόπου, αφού έκανε στάση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Port Augusta, έφθασε στο Coober Pedy το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Αυγούστου. Το Coober Pedy (που απέχει από την Αδελαΐδα περί τα 850 χιλιόμετρα) βρίσκεται στο μέσον της νοτιοαυστραλιανής ερήμου (μιας αχανούς, τραχειάς, αγόνου και αραιοκατοικημένης περιοχής στο εσωτερικό της αυστραλιανής ηπείρου) και στο ήμισυ της αποστάσεως μεταξύ Αδελαΐδος και Alice Springs. Έχει πληθυσμό 1.700 κατοίκων, θεωρείται ως η παγκόσμιος πρωτεύουσα των οπαλίων και είναι φημισμένο για τα υπόγεια σπίτια και άλλους χώρους της καθημερινής ζωής των κατοίκων του. Μάλιστα, έλαβε την ονομασία του (Coober Pedy) από τη γλώσσα των ιθαγενών Αβορίγινων και σημαίνει «λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα». Τα υπόγεια σπίτια υπήρξαν ένας φτηνός τρόπος κατοικίας για τούς οπαλωρρύχους, αφού τα έφτιαχναν στις στοές που δημιουργούντο από την εξόρυξη του οπαλίου, συγχρόνως δε, αποτελούν έναν λίαν αποτελεσματικό τρόπο προφυλάξεως από τις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους, που συχνά φτάνουν τους 50 βαθμούς κελσίου.

Στο Coober Pedy, όπου κάποτε κατοικούσαν, μεταξύ πολλών άλλων εθνοτήτων, εκατοντάδες Έλληνες και Σέρβοι μετανάστες που κυνηγούσαν την τύχη τους ως οπαλωρρύχοι, υπάρχουν δυο Ορθόδοξοι Ναοί, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού της Σερβικής Κοινότητος, ο οποίος λαξεύτηκε υπογείως και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της κωμοπόλεως. Όπως συνέβη και με άλλα επαρχιακά κέντρα, ο πληθυσμός των Ελλήνων (όπως και ο γενικότερος πληθυσμός) μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νέοι άνθρωποι αναχωρούν για εγκατάσταση σε μεγαλύτερα και λιγότερο απομακρυσμένα μέρη.

Το Coober Pedy είναι, επίσης, φημισμένο και για τη σκόνη του, αφού η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 100mm. Έτσι, ο Θεοφιλέστατος και οι λοιποί της ομάδος πέρασαν το απόγευμα του Σαββάτου ασχολούμενοι με τον καθαρισμό του ναού του Αγίου Νικολάου, με τη βοήθεια του Μοναχού π. Ιωάννου Eslick, ο οποίος διαμένει στο Coober Pedy. Η μέρα τελείωσε, συν Θεώ, με την ακολουθία του Αποδείπνου, που εψάλη στον ευπρεπισμένο ναό.

Την Κυριακή πρωί, 28 Αυγούστου, στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν 15 περίπου ντόπιοι πιστοί, αριθμός απρόσμενα δυνατός για τα εκεί δεδομένα, γεγονός για το οποίο η ιεραποστολική ομάδα δοξολόγησε τον Κύριο και τον Άγιο Νικόλαο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η ιεραποστολική ομάδα αποχαιρέτησε τον π. Ιωάννη και τους πιστούς και αναχώρησε, επιστρέφοντας στο Port Augusta για να προετοιμάσουν τα της πανηγύρεως. Στον Ναό συνάντησαν έναν από τους ελαχίστους εναπομείναντες ντόπιους πιστούς και μερικούς που ταξίδεψαν από την Αδελαΐδα, μαζί με τους οποίους συμπροσευχήθηκαν στον Εσπερινό και προέβησαν στις απαραίτητες προετοιμασίες εν όψει της αφίξεως των εξ Αδελαΐδος προσκυνητών την επαύριον για την πανήγυρη του Ιερού Ναού.

Τη Δευτέρα πρωί, 29 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, πλαισιουμένου υπό του π. Παναγιώτου Φωτάκη και του π. Ιερεμίου Krieg. Το εκκλησίασμα των 50 περίπου πιστών (των ελαχίστων εναπομεινάντων εντοπίων και των εξ Αδελαΐδος προσκυνητών), που τίμησαν τον Άγιο, παρεκάθησε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στη νηστήσιμη εορταστική τράπεζα, που προετοίμασαν με πολλή αγάπη κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος και άλλες εθελόντριες.

Μετά το πέρας της πανηγύρεως, η ιεραποστολική ομάδα αναχώρησε για το τρίτο και τελευταίο σκέλος της περιοδείας της, επισκεπτόμενη τους πιστούς στο Broken Hill. Η διαδρομή, πλέον των 4,5 ωρών, από το Port Augusta στο Broken Hill είναι μικρότερη πλέον της μιας ώρας απ’ ό,τι ξεκινώντας από την Αδελαΐδα, κι έτσι ήταν ευκαιρία για την ιεραποστολική ομάδα να επιστρέψει, μετά την πρώτη της επίσκεψη τον περασμένο Μάιο, για να αναζωπυρώσει τη διακονία και την εν Χριστώ συντροφικότητα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, που τελέστηκε αμέσως μετά την άφιξη, ο Θεοφιλέστατος εδέχθη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διά της τελέσεως του Μυστηρίου του Χρίσματος, τον εκ του αγγλικανικού δόγματος προερχόμενο ντόπιο πιστό, ονόματι Robert, ομού μετά του θετού αυτού υιού, ονόματι Nathan, και, εν συνεχεία, τακτοποίησε εκκλησιαστικώς, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ευλογώντας δια της τελέσεως του Μυστηρίου του Γάμου, την συζυγία του Robert μετά της Ορθοδόξου συζύγου του, Αικατερίνης. Η οικογένεια των τριών αυτών πιστών (του Robert, της Αικατερίνης, και του Nathan), μαζί με τους λοιπούς περί την δωδεκάδα ντόπιους πιστούς, είχαν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, προηγηθέντος του Όρθρου, την επομένη το πρωί, Τρίτη 30 Αυγούστου. Η προσέλευση των πιστών ήταν ενθαρρυντική, δοθέντος ότι, ακόμη και στις ενορίες των πόλεων, στις καθημερινές ακολουθίες ο αριθμός των πιστών δεν είναι μεγαλύτερος. Ευχαριστίες οφείλονται στους αδελφούς της τοπικής Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής, οι οποίοι παρεχώρησαν εγγενώς τους χώρους για την ιεραποστολική διακονία.

Συνολικά, στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου η ομάδα των εξ Αδελαΐδος εθελοντών, που συνόδεψε τον Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, κάλυψε οδικώς έναν «μαραθώνιο» περισσοτέρων των 2.300 χιλιομέτρων (που ισοδυναμεί, σε χιλιομετρική απόσταση, π.χ. με ταξίδι από την Αδελαΐδα στην Βρισβάνη μέσω Σύδνεϋ ή από τα Ιεροσόλυμα στη Θεσσαλονίκη) και περισσοτέρων των 24 ωρών οδηγήσεως. Παρά ταύτα, παρακινούμενοι από την χαρά του γεγονότος ότι οι πιστοί των απομακρυσμένων αυτών περιοχών είχαν την ευκαιρία να δοξολογήσουν και ευχαριστήσουν τον Θεό εν εκκλησίαις δια της τελέσεως των ιερών ακολουθιών και να κοινωνήσουν του Αχράντου Σώματός Του, η διανυθείσα μεγάλη απόσταση δεν φάνηκε κουραστική.

Είθε ο Θεός να συνεχίσει να ευλογεί αυτές τις περιοδείες, που γίνονται με την ευλογία, την επίβλεψη, τη στήριξη και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ώστε η Εκκλησία Του να εδραιωθεί στις καρδιές και τον νου των ανθρώπων σ’ όλες τις γωνιές της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Port Augusta
Coober Pedy
Coober Pedy
Coober Pedy
Broken Hill
Broken Hill
Broken Hill