Αποκαταστάθηκε η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Η εξοχική οικία, στην οποία ο Παύλος Μελάς διέμενε κατά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του, στην Κηφισιά, αποκαταστάθηκε πλήρως με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και είναι έτοιμη να υπηρετήσει τον νέο της ρόλο, να λειτουργήσει δηλαδή ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας, ώστε οι νεώτερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον Εύελπι, τον Έλληνα αξιωματικό, τον μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του.

Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας, η οποία είχε μεταβιβαστεί στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ύστερα από δωρεά που έκανε η κ. Ναταλία Ιωαννίδου, έγιναν τον Αύγουστο του 2019.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως, εργασίες που βασίστηκαν στα αρχικά σχέδια της οικίας.

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Σήμερα το βράδυ, στη συμπλήρωση 116 ετών από το θάνατο του εθνικού ήρωα, η αποκατεστημένη πλέον οικία θα παρουσιαστεί σε ειδική τελετή, που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς επίσης Υπουργοί, Βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 20.30, ώρα Ελλάδος, και θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα από την ιστοσελίδα www.mod.mil.gr, στο κανάλι του Υπουργείου στο YouTube και στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: vema.com.au