Απογοήτευση του Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας: Το WCC έπρεπε να καταδικάσει πιο αποφασιστικά τον πόλεμο

Την απογοήτευση του για την έκθεση της Διορθόδοξης Προσυνέλευσης που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και φιλοξενήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι και Πάσης Φινλανδίας, Λέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταδικάσει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι ικανοποιημένος με την έκθεση της συνάντησης.

“Προσωπικά, είμαι απογοητευμένος. Ήλπιζα για μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από αυτούς. Ήθελα οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να είχαν μιλήσει και να είχαν δράσει πιο άμεσα.

Δηλαδή, είναι ευθύνη του κάθε Επισκόπου να καταθέσει την αλήθεια και να μιλήσει για τα πράγματα με το όνομα τους -όχι μόνο σε θεολογικά αλλά επίσης και σε κοινωνικά ζητήματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα μονομερούς επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία υποστήριξε με δηλώσεις του η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Τα ματωμένα χέρια εκείνων που ευλόγησαν αυτόν τον πόλεμο, έχουν δυστυχώς εμπλακεί και επηρέασαν τη διατύπωση της έκθεσης και ως εκ τούτου, το νόημά της”, επισημαίνει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Λέων.