Δέηση του Μητροπολίτη Καστοριάς υπέρ κατάσβεσης των πυρκαγιών (ΦΩΤΟ)

Απόδοση της Εορτής της Παναγίας σε δύο μνημειώδεις Ναούς της Καστοριάς

Εορτάσθηκε στην Καστοριά η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ιδιαιτέρως στους δύο ιερούς τόπους – σύμβολα για την πόλη, ήτοι στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης και στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης.

Στην Μαυριώτισσα

Στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, με την συμμετοχή των Ιερέων π. Στεφάνου, π. Παύλου, π. Γρηγορίου, π. Βασιλείου και του Διακόνου π. Παντελεήμονος. Έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Αποστολίδης με χορωδούς της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του μίλησε για την νέα κτίση, την οποία έφερε ο Χριστός, που σαρκώθηκε από την Παναγία, χρησιμοποιώντας λόγους Πατέρων, όπως του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Ο Εσπερινός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, δεδομένου ότι ο Ναός της Παναγίας είναι κλειστός λόγω εργασιών συντηρήσεως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν τελέσθηκε εφέτος ιερά αγρυπνία.

Στην Κουμπελίδικη

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμπελίδικης.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο π. Στέφανος και ο π. Γρηγόριος και ο Διάκονος π. Παντελεήμων, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης κ. Σωτήριος Γκάγκας.

Ο Μητροπολίτης μίλησε με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα για την θεία κένωση και την θεία ταπείνωση του Χριστού και με βάση λόγους του αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυώνος, που εορτάζει την ημέρα αυτή.

Πολλοί πιστοί εκκλησιάσθηκαν, όσοι χώρεσαν μέσα στον Ιερό Ναό και πολλοί στην ύπαιθρο, ακούγοντας από το φορητό μεγάφωνο.

Κάποια μαθήτρια Δημοτικού, λυπημένη για την συμφορά των πυρκαιών, απέστειλε στον Μητροπολίτη ένα μήνυμα-προσευχή προς την Παναγία για την κατάσβεση της φωτιάς:

«Το Εικόνισμά σου, Παναγία, κοιτάω

προσεύχομαι και δακρύζω.

Να σώσεις την Πατρίδα μας από τις φωτιές

μόνο σε σένα ελπίζω».

Με την λύπη αλλά και με την ελπίδα αυτή, στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ανέπεμψε ειδική δέηση υπέρ κατάσβεσης των πυρκαικών, υπέρ των πυροπαθών, των πυροσβεστών και των εθελοντών στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Φωτογραφίες: Ι. Μ. Καστοριάς