Από 3 έως 15 Μαΐου στην Αθήνα η Ιερά Εικόνα “Άξιον Εστί” από το Άγιον Όρος – Οι αποφάσεις της ΔΙΣ

Για την επίσκεψή του στο Λίβανο και στη Συρία προκειμένου να παραδώσει στον Πατριάρχη Αντιοχείας το ανθρωπιστικό υλικό που συγκεντρώθηκε από τις Μητροπόλεις για τους σεισμόπληκτους της Συρίας, ενημέρωσε -μεταξύ άλλων- τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την τελετή επανένωσης των τριών γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία η Εκκλησία της Ελλάδος παρέδωσε στο Μουσείο Ακροπόλεως, αφού τα παρέλαβε από τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την μεταφορά της εικόνας Άξιον Εστί στην Αθήνα από 3 έως 15 Μαΐου.

Όρισε επίσης τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε επί διήμερο, την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους Συνοδικούς:

α) Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Λίβανο και τη Συρία, από την Τρίτη 21 έως και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2023, με σκοπό την παράδοση στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη του ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο συγκεντρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους σεισμόπληκτους της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και λαϊκοί συνεργάτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Για την τελετή επανενώσεως των τριών γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία η Εκκλησία της Ελλάδος παρέδωσε στο Μουσείο Ακροπόλεως, αφού τα παρέλαβε από τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο. Η τελετή έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2023 στο Μουσείο Ακροπόλεως, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη, Εκπροσώπων του Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου και του Γενικού Διευθυντή και του Δ.Σ. του Μουσείου Ακροπόλεως.

γ) Για την δωρεά της βιβλιοθήκης του Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Ν. Τρωιάνου και την δωρεά της βιβλιοθήκης της αφυπηρετήσασας Επικ. Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλικής Λεονταρίτου. Η Δ.Ι.Σ. ευγνωμόνως ευχαριστεί τους δωρητές κ.κ. Καθηγητές, καθώς με την σπουδαία χαριστική χειρονομία τους συμβάλλουν καίρια στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατά το διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί δέχθηκαν αντιπροσωπεία της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» με επικεφαλής τον Προϊστάμενο αυτής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αστέριο Χατζηνικολάου, ο οποίος τούς παρέδωσε την άρτι κυκλοφορηθείσα, κατόπιν ευλογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίτομη έκδοση υπό τον τίτλο: «Η Παλαιά Διαθήκη με σύντομη ερμηνεία». Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Αστέριο και τους συνεργάτες του για το δίτομο έργο, το οποίο περιέχει την ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης στην κοινή νεοελληνική, και ευχήθηκε για την επ’ ωφελεία του πιστού λαού του Θεού κυκλοφορία του.

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Σίμο Ιωάννου και τους συνεργάτες του, με τους οποίους συζήτησε θέματα αφορώντα στο Κυπριακό ζήτημα και την προοπτική της επίλυσής του.