Απεβίωσε ο Αρχιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας Ντμίτρι Σμιρνόφ

Του Κώστα Ονισένκο

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο αρχιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας Ντμίτρι Σμιρνόφ, ο οποίος είχε νοσηλευτεί με κορονοϊό τον Σεπτέμβριο.

Ο Σμιρνόφ είχε διατελέσει επικεφαλής της Πατριαρχικής Επιτροπής της Ρωσικής Εκκλησίας για θέματα οικογένειας, προστασίας της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας ενώ μετά την ασθένειά του.

Πριν λίγες εβδομάδες, όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, ο ίδιος είχε τοποθετηθεί τιμητικά ως επικεφαλής “επί τιμής” της ίδιας Επιτροπής. Πηγές της ρωσικής εκκλησία αναφέρουν ότι αιτία του θανάτου του είναι χρόνια ασθένεια.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ρώσου Αρχιερέα εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Ο ιερέας ήταν μια πολύ προβεβλημένη φιγούρα της Ρωσικής Εκκλησίας, λόγω των συχνών του εμφανίσεων στα ΜΜΕ και των -ενίοτε- αιχμηρών θέσεων που εξέφραζε.

Για παράδειγμα, σε μια δημόσια συζήτησή του ο ιερέας είχε συγκρίνει τις γυναίκες που συζούν με άντρες εκτός γάμου με “δωρεάν πόρνες” καθώς η εκκλησία θεωρεί τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου αμαρτία.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι ήθελε να τραβήξει την προσοχή της κοινωνίας σε αυτό το πρόβλημα και να προστατέψει τις γυναίκες από την απρεπή συμπεριφορά των ανδρών, έχοντας στόχο να μέμψει όχι τις γυναίκες αλλά την αμαρτία και δη την αντρική.