Απαγορεύτηκε η είσοδος του Πατριάρχη Μόσχας στη Λιθουανία

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου στη Λιθουανία, καθότι ο ίδιος αποτελεί ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του delfi.lt το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας συμπεριέλαβε τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο στον κατάλογο των persona non grata στις 23 Ιουνίου, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε σχόλιο που απέστειλε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ELTA, το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας ανέφερε ότι η απόφαση να απαγορευτεί η είσοδος εγκρίθηκε επειδή στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος αρνήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Πατριάρχης είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εμφανιζόμενος στα ρωσικά μέσα προπαγάνδας, περιέγραψε τον ουκρανικό λαό ως «συμμετέχοντες του ναζιστικού καθεστώτος που θα έπρεπε να απελαθούν ή να καταστραφούν». Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος ευλόγησε τους Ρώσους στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και χορήγησε κανονική αιτιολόγηση για τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λιθουανίας ισχυρίστηκε ότι νωρίτερα τον Ιούλιο υπέβαλε αίτημα για παραχώρηση αυτονομίας από τη Μόσχα.